Un proiect de lege privind moartea asistata a intrat in dezbateri in parlamentul Marii Britanii
Moartea asistata ar putea deveni legala in Anglia si Tara Galilor, dupa ce proiectul de lege a fost sustinut de parlamentari intr-un vot istoric, potrivit Sky News.
Proiectul de lege a lui Kim Leadbeater a primit 330 de voturi pentru si 275 impotriva la a doua lectura in Camera Comunelor – o majoritate de 55 de voturi.
Proiectul de lege ar permite adultilor care mai au de trait doar sase luni sa solicite asistenta medicala pentru a-si pune capat vietii.
Votul de astazi inseamna ca legislatia va trece acum in faza de examinare, si membrilor Camerei Lorzilor li se vor oferi oportunitati de a-si exprima opiniile cu privire la masura inainte ca aceasta sa devina potential lege.
Parlamentarii au votat liber – adica potrivit propriei constiinte, nu urmand linia de partid, guvernul ramanand neutru in aceasta chestiune.
Prim-ministrul Sir Keir Starmer a sustinut propunerea, la fel ca si cancelarul Rachel Reeves. Insa alti membri ai cabinetului, precum ministrul sanatatii Wes Streeting si ministrul Justitiei, Shabana Mahmood, au votat impotriva proiectului de lege, avertizand anterior ca persoanele vulnerabile pot fi constranse si despre o „panta alunecoasa a mortii la cerere”.
Votul a avut loc dupa o dezbatere de cinci ore in camera, care a atras opinii emotionante din ambele parti.
Fostul ministru conservator Andrew Mitchell a dezvaluit ca s-a razgandit cu privire la moartea asistata dupa ce s-a trezit cu „lacrimile curgandu-mi pe fata” la auzul povestilor alegatorilor ale caror persoane dragi au murit „in dureri mari si umilinta”.
Pe de alta parte, parlamentarul laburist Diane Abbott a spus ca moartea asistata ar putea face ca persoanele bolnave sa se simta o povara pentru societate, adaugand: „Imi pot imagina ca spun si eu asta in anumite circumstante”.
Deputatul conservator Danny Kruger, care conduce un grup de oponenti ai proiectului de lege, a spus ca parlamentul poate face „mai multe” pentru persoanele bolnave in stadiu terminal decat „serviciul de stat pentru sinucidere”. Kruger este fiul lui Prue Leith, unul dintre juratii emisiunii Great Bake Off, care a declarat pentru Sky News ca sustine proiectul de lege dupa ce l-a vazut pe fratele ei, care avea cancer osos, „tipand in agonie” inainte sa moara.
In deschiderea dezbaterii pe aceasta tema, liderul laburist, Kim Leadbeater, a spus ca proiectul de lege se refera la a oferi muribunzilor „dreptul la alegere, autonomie si demnitate” – spunand ca legea actuala ii „dezamageste”.
Ea a insistat ca proiectul de lege contine „cele mai solide garantii” din lume privind moartea asistata. Aceasta include doi medici independenti care trebuie sa aprobe decizia, urmati de un judecator de la Inalta Curte, iar pacientul insusi isi va administra medicamentele.
Legislatia prevede, de asemenea, o pedeapsa de maxim 14 ani de inchisoare pentru constrangerea cuiva sa-si puna capat vietii.