Un reputat expert militar ucrainean declara: „Prin atitudinea ei in chestiunea dronelor rusesti, Romania a dovedit o pozitie fara coloana vertebrala”

externe

Oleksandr Kovalenko, atac rusesc, drone, Romania, coloana vertebrala, lipsa

Intr-o declaratie facuta pentru publicatia online RBC, reputatul analist militar Oleksandr Kovalenko, membru al grupului „Rezistenta Informationala”, a remarcat ca „din partea Romania erau asteptate cuvinte mai dure, dar aceasta a aratat o pozitie fara coloana vertebrala”.

„Asta nu inseamna ca ar fi trebuit sa declare razboi sau sa invoce Articolul 5 din Tratatul de NATO, ci doar ca Romania trebuia sa declare ferm ca este inacceptabil ca spatiul sau aerian sa fie folosit pentru lovituri impotriva Ucrainei”, a aratat Kovalenko.

Potrivit expertului citat, Ucraina nu putea dobori astfel de tinte, din moment ce ele se aflau in spatiul aerian al Romaniei. „Ce indica acest lucru? Faptul ca Romania, avand un astfel de precedent, a dat dovada de slabiciune. Acest lucru ma surprinde, pentru ca Romania nu are de ce sa se teama. Ce ar face Rusia? Ar lansa un atac cu rachete asupra Bucurestiului? Nu exista asa ceva! Dar vecinii nostri mai intai nu recunosc ca rachete rusesti intra in spatiul lor aerian, iar acum nu recunosc dronele Shahed, desi exista dovezi. Toata aceasta situatie pare nu doar amuzanta, ci si foarte trista”, a adaugat Oleksandr Kovalenko.

Seful Centrului ucrainean de Cercetari Juridice si Militare, Oleksandr Musienko afirma, la randul sau, ca nu este prima data cand astfel de incidente au loc pe teritoriul unui stat NATO. „Cred ca afirmatiile initiale, de negare, ale Romaniei, au legatura cu insasi pozitia NATO. Este vorba de inchiderea constienta a ochilor la incidente pe care ei le considera nesemnificative, pentru a nu provoca o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Dar trebuie sa intelegeti ca, cu cat ei inchid ochii mai departe, cu atat Rusia isi va permite mai mult pe viitor”, a avertizat Musienko.

Reamintim ca, in noaptea de 3 spre 4 septembrie, rusii au incercat sa loveasca Ucraina cu drone kamikaze Shahed, atacul vizand regiunea sudica Odesa. Ulterior, Ministerul de Externe de la Kiev a facut o declaratie potrivit careia, in timpul atacului lansat de rusi, drone Shahed ar fi cazut si explodat pe teritoriul Romaniei. Cu toate acestea, Ministerul Apararii de la Bucuresti a negat ferm aceste informatii, spusele sale fiind intarite ulterior de insusi presedintele Klaus Iohannis. La randul sau, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat ca Ucraina are dovezi fotografice ca drone de atac rusesti au cazut pe teritoriul Romaniei, dar partea romana le-a respins initial.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: