life

Un restaurator de mobila rezolva un mister vechi de 20.000 de ani. A spart „codul punctelor si liniilor” din picturile rupestre

Arta rupestra a evoluat, de-a lungul a mii de ani, de la forme abstracte si amprente de maini, la schite de plante si de animale, care ofera informatii mai ales despre obiceiurile de vanatoare ale primilor oameni. Cu toate acestea, anumite puncte si linii repetate gasite in picturile rupestre cu animale i-au nedumerit pe cercetatori. Datorita deductiilor inteligente ale unui restaurator de mobila din Londra, o lucrare recenta din Cambridge Archeological Journal anunta ca aceste semne sunt de fapt un sistem de proto-scriere si un calendar care urmareste ciclul reproductiv al fiecarui animal, informeaza mymodernmet.com.

De multa vreme, misterul liniilor si punctelor „aleatorii” din picturile rupestre a ramas nerezolvat. Aceste semne apar pe specii de pesti, reni, vite si alte creaturi desenate cu ocru pe peretii pesterilor in urma cu aproximativ 20.000 de ani.

Arheologii au recunoscut de multa vreme importanta picturilor pentru schimbul de informatii intre primii oameni. „Cand zoologii se uita la acele picturi cu reni si zimbri, ei va pot spune in ce perioada a anului a fost pictata scena doar dupa aspectul pieilor animalelor”, a declarat profesorul Brian Fagan pentru History.com in 2021. „Felul in care acesti oameni isi cunosteau mediul este absolut incredibil dupa standardele noastre.”

Ben Bacon, un restaurator de mobila, s-a pus pe treaba pentru a sparge codul punctelor si liniilor. El a colectat date din imaginile picturilor rupestre de pe internet si din British Library. El spune ca a „adunat cat mai multe date si a inceput sa caute modele care se repeta”. Era deosebit de curios in privinta unui semn in forma de Y, unde o linie mai mica care iesea dintr-o liniuta principala parea sa-i indice conceptul de „nastere”. In timp ce continua cercetarile, Bacon a ajuns la concluzia ca marcajele faceau aluzie la un calendar lunar.

Si-a prezentat ipoteza cercetatorilor de la Universitatea Durham si University College din Londra. Din fericire, i-au luat in serios concluziile de amator. Cercetatorii au comparat liniile si punctele cu ciclurile de nastere ale unor animale similare din vremurile noastre, cum ar fi vacile. Aceasta comparatie a aratat ca marcajele paleolitice probabil se refera la sezonul de imperechere al fiecarei creaturi, marcate prin luni.

„Rezultatele arata ca vanatorii-culegatori din epoca de gheata au fost primii care au folosit un calendar sistemic si semne pentru a inregistra informatii despre evenimentele ecologice majore din calendarul respectiv”, a explicat profesorul Paul Pettitt de la Universitatea Durham. Desi surprinzator, acest lucru este in concordanta cu vechea convingere a cercetatorilor ca picturile rupestre au indeplinit o functie importanta de supravietuire. Este un exemplu incredibil de sistem de proto-scriere cu un scop cunoscut.

„Putem sa spunem ca acesti oameni, care au lasat o mostenire artistica spectaculoasa in pesterile Lascaux [in Franta] si Altamira [in Spania], au lasat, de asemenea, o evidenta a masurarii timpului care a devenit in cele din urma ceva obisnuit pentru specia noastra”, a adaugat profesorul.

Oamenii din vechime „seamana mult mai mult cu noi decat am crezut. Acesti oameni, despartiti de noi de multe milenii, par dintr-o data mult mai apropiati”, a conchis Bacon.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Amenintarea cu bomba de la bordul unui avion care zbura spre Egipt si a aterizat de urgenta la Timisoara s-a dovedit a fi falsa

Alarma cu bomba de la bordul unui avion care transporta pasageri de la Wroclaw (Polonia)…

10 minute ago

Directorul CIA avertizeaza: „Daca nu primeste ajutor militar, Ucraina ar putea pierde total razboiul in fata Rusiei pana la sfarsitul acestui an”

Directorul CIA, William Burns, a transmis un mesaj de avertizare legislatorilor din Washington DC, subliniind…

55 de minute ago

Surse politice: Cozmin Gusa ar putea candida ca independent la alegerile prezidentiale din toamna din partea „polului suveranist”

Conform unor surse politice, Cozmin Gusa va fi propus pentru o candidatura independenta la alegerile…

O oră ago