Un robot a inceput procesul de extragere a unei mici cantitati de combustibil topit din centrala nucleara de la Fukushima. Dezafectarea ar putea dura un secol

externe

Un robot a patruns, marti, intr-un reactor avariat de la centrala nucleara Fukushima din Japonia, incepand o misiune de doua saptamani, cu mize mari, pentru a recupera pentru prima data o cantitate mica de resturi de combustibil topit din partea de jos, potrivit AP.

Calatoria robotului in reactorul Unitatii 2 este un pas initial esential pentru ceea ce urmeaza – un proces descurajant, de zeci de ani, pentru a dezafecta centrala si a trata cantitati mari de combustibil topit foarte radioactiv in interiorul a trei reactoare care au fost deteriorate de cutremurul masiv urmat de tsunami din 2011. Specialistii spera ca robotul ii va ajuta sa invete mai multe despre starea miezurilor si a resturilor de combustibil.

Combustibilul nuclear din miezurile reactorului s-a topit dupa ce cutremurul cu magnitudinea 9,0 si tsunamiul care i-a urmat, din martie 2011, au cauzat defectarea sistemelor de racire ale centralei nucleare Fukushima Daiichi. Combustibilul topit a picurat din miezuri si s-a amestecat cu materiale interne ale reactorului, cum ar fi zirconiu, otel inoxidabil, cabluri electrice, gratare sparte si beton in jurul structurii de sustinere si in partea inferioara a vaselor de retinere primara.

Topirea reactorului a facut ca materialul extrem de radioactiv, asemanator lavei, sa stropeasca in toate directiile, complicand foarte mult curatarea. Starea resturilor difera, de asemenea, in fiecare reactor.

Lucratorii vor folosi cinci conducte de 1,5 metri lungime conectate in secventa pentru a manevra robotul printr-un punct de intrare in vasul de izolare principal al reactorului Unitatii 2. Robotul in sine se poate extinde la aproximativ 6 metri in interiorul vasului. Odata inauntru, va fi manevrat de la distanta de catre operatorii dintr-o alta cladire a fabricii din cauza radiatiilor fatale emise de resturile topite.

Partea frontala a robotului, echipata cu cleste, o lumina si o camera, va fi coborata printr-un cablu pana la o movila de resturi de combustibil topit. Apoi se va taia si colecta o cantitate foarte mica de resturi – mai putin de 3 grame. Cantitatea mica este menita sa minimizeze pericolele radiatiilor.

Robotul se va intoarce apoi la locul in care a intrat in reactor, o calatorie dus-intors care va dura aproximativ doua saptamani. Misiunea dureaza atat de mult deoarece robotul trebuie sa faca manevre extrem de precise pentru a evita lovirea de obstacole sau blocarea in pasaje, asa cum s-a intamplat cu robotii anteriori.

De asemenea, TEPCO limiteaza operatiunile zilnice la doua ore pentru a minimiza riscul de radiatii pentru lucratorii din cladirea reactorului. Opt echipe formate din sase membri vor fi pe rand, fiecare grupa avand voie sa stea maximum aproximativ 15 minute.

Esantionarea resturilor de combustibil topit este „un prim pas important”, a spus Lake Barrett, care a condus curatarea dupa dezastrul din 1979 de la centrala nucleara din Three Mile Island din SUA pentru Comisia de Reglementare Nucleara si este acum consilier platit pentru dezafectarea TEPCO din Fukushima.

In timp ce resturile de combustibil topit au fost pastrate la rece si s-au stabilizat, imbatranirea reactoarelor prezinta potentiale riscuri de siguranta, iar combustibilul topit trebuie indepartat si mutat intr-un loc mai sigur pentru depozitare pe termen lung cat mai curand posibil, spun expertii.

O intelegere a resturilor de combustibil topit este esentiala pentru a determina cum sa le indepartezi, sa le depozitezi si sa le elimini, potrivit Agentiei Japoneze pentru Energie Atomica.

Expertii se asteapta ca esantionul va oferi, de asemenea, mai multe indicii despre cum s-a desfasurat exact criza de acum 13 ani, dintre care unele parti sunt inca un mister.

Proba de combustibil topit va fi pastrata in recipiente sigure si trimisa la mai multe laboratoare pentru analize mai detaliate. Daca nivelul de radiatie depaseste o limita stabilita, robotul va duce proba inapoi in reactor.

„Este inceputul unui proces. Este un drum lung, lung de urmat. Scopul este de a elimina materialul extrem de radioactiv, de a-l pune in recipiente proiectate… si de a le depozita”, a spus Barrett intr-un interviu online.

Pentru aceasta misiune, clestele mic al robotului poate ajunge doar la suprafata superioara a resturilor. Este de asteptat ca ritmul de lucru sa se accelereze in viitor, pe masura ce se dobandeste mai multa experienta si se dezvolta roboti cu capacitati suplimentare.

TEPCO va trebui sa „sondeze in gramada de ramasite, care are o grosime de peste un metru, asa ca trebuie sa coboare si sa vada ce este inauntru”, a spus Barrett, observand ca la Three Mile Island, resturile de la suprafata erau foarte diferite de materialul aflat mai adanc in interior. El a spus ca trebuie colectate si analizate mai multe mostre din diferite locatii pentru a intelege mai bine resturile topite si pentru a dezvolta echipamentul necesar, cum ar fi roboti mai puternici pentru indepartarea viitoare la scara mai mare.

In comparatie cu colectarea unei probe mici pentru analiza, dezvoltarea si operarea robotilor care pot taia bucati mai mari de resturi topite in bucati si pot pune acel material in recipiente pentru depozitare in siguranta va fi o provocare mai dificila.

Exista, de asemenea, alte doua reactoare avariate, Unitatea 1 si Unitatea 3, care sunt in stare si mai proasta si vor dura si mai mult timp. TEPCO intentioneaza sa implementeze un set de drone mici in Unitatea 1 care sa colecteze o proba la sfarsitul acestui an si dezvolta drone „micro” si mai mici pentru Unitatea 3, care este umpluta cu o cantitate mai mare de apa.

Separat, sute de bare de combustibil uzat raman in bazine de racire neinchise la ultimul etaj atat al Unitatii 1, cat si al Unitatii 2. Acesta este un risc potential de siguranta daca va avea loc un alt cutremur major. Indepartarea barelor de combustibil uzat a fost finalizata la Unitatea 3.

Indepartarea combustibilului topit a fost initial planificata sa inceapa la sfarsitul anului 2021, dar a fost amanata de probleme tehnice, subliniind dificultatea procesului. Guvernul spune ca dezafectarea este de asteptat sa dureze 30-40 de ani, in timp ce unii experti spun ca ar putea dura pana la 100 de ani.

Altii fac eforturi pentru o inmormantare a centralei, ca la Cernobil dupa explozia din 1986, pentru a reduce nivelurile de radiatii si riscurile pentru lucratorii fabricii. Asta nu va functiona la uzina Fukushima de pe litoral, spune Barrett.

„Va aflati intr-o zona seismica ridicata, va aflati intr-o zona cu apa multa si exista o multime de necunoscute in acele cladiri (reactoare)”, a spus el. „Nu cred ca poti sa-l ingropi si sa astepti”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: