Un ruj rosu vechi de 3.600 de ani, descoperit in Iran, este cel mai vechi gasit vreodata

life

Rujul este unul dintre produsele de baza din trusa oricarei femei. Si, se pare, nu doar din timpurile moderne. Un ruj vechi de 3.600 de ani a fost descoperit intr-un mormant jefuit in Iran, potrivit allthatsinteresting.

Rujul rosu a fost descoperit in regiunea Jiroft din sud-estul Iranului. Potrivit unui studiu despre ruj publicat in Scientific Reports, machiajul antic si alte artefacte au fost scoase pentru prima data la suprafata in 2001, cand raul Halil a inundat mai multe cimitire din mileniul al III-lea i.e.n., aducand la suprafata morminte bogate in artefacte.

Desi localnicii au jefuit situl arheologic, rujul a ajuns intr-un muzeu local. Este o fiola care aminteste de tuburile de ruj contemporane si contine o substanta rosiatica din minerale precum hematitul, manganit si braunit, si cantitati mici de galena si anglesite.

Culoarea si substanta ceroasa a rujului vechi de 3.600 de ani nu sunt diferite de rujurile contemporane.

„Forma subtire a fiolei si subtirimea sugereaza ca ar fi putut fi tinut in mana impreuna cu o oglinda de cupru/bronz, lasand cealalta mana libera sa foloseasca o pensula sau un alt tip de aplicator”, au explicat autorii studiului.

Desi autorii studiului noteaza ca „proveninta exacta” a rujului va ramane necunoscuta, avand in vedere jefuirea mormantului, ei cred ca acesta provine de la o civilizatie locala din epoca bronzului, probabil antica Marḫasi.

Acestea fiind spuse, raman totusi intrebari. Al cui a fost rujul? Inseamna ca rujul a fost inventat in Iranul antic? Deocamdata este greu de raspuns la aceste intrebari. Dar descoperirea arunca o lumina asupra oamenilor din Epoca Bronzului din Iranul antic – rolul lor in societate si modul in care au folosit machiajul.

Desi cele mai vechi dovezi cunoscute ca femeile si-au pictat buzele provin din Papirusul de la Torino din secolul al XII-lea i.e.n. gasit in Egipt, rujul gasit in Iran ofera un „prag cronologic”.

„Arata ca la inceputul epocii bronzului, in timp ce primele orase si state infloreau, oamenii foloseau machiajul pentru noile roluri in ierarhiile locale”, a declarat autorul studiului Massimo Vidale.

„In acest context, acum stim ca, pe langa fondul de ten deschis si fardurile de ochi si pe langa liniile negre de kajal din jurul ochilor, si buzele erau intens colorate… Femeile iraniene – daca ar fi singurele care si-au vopsit buzele, iar barbatii nu au facut-o – au fost pe deplin implicate in manifestarea locala a puterii, frumusetii si autoritatii”, a adaugat el.

In plus, Vidale crede ca mai multe informatii despre culturile antice pot fi extrase din machiaj, care se gaseste uneori la sapaturile arheologice, dar este adesea trecut cu vederea.

„Cosmeticele si vopselele corporale sunt, de mii de ani, un aspect important al cunostintelor metalurgice. Faptul ca, oarecum simplificat, asociem folosirea lor cu femeile a impiedicat, pana acum, relevanta lor in istoria tehnologiei. Este timpul sa inversam aceasta perceptie si sa acordam acestei industrii importanta pe care a avut-o in trecut”, a explicat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: