Un senator american a blocat vanzarea de sisteme HIMARS catre Ungaria din cauza pozitiei privind aderarea Suediei la NATO

externe

himars, lansator de rachete

Senatorul Jim Risch, un republican cu vechime in Comisia pentru Relatii Externe a Senatului american, a blocat vanzarea de arme americane catre Ungaria in valoare de 735 de milioane de dolari, scrie The Washington Post.

Prin actiunile sale, senatorul incearca sa faca presiuni asupra Ungariei, care blocheaza cererea Suediei de aderare la NATO.

Risch vrea sa determine Budapesta sa dea unda verde extinderii Aliantei inainte de summitul de la Vilnius.

In declaratia sa pentru WP, senatorul a precizat ca, daca Ungaria doreste sa primeasca pachetul de arme, care include 24 de sisteme de rachete HIMARS, munitie, echipamente tehnice si piese de schimb, trebuie sa aprobe cererea Suediei.

„De ceva timp, imi exprim direct ingrijorarea fata de guvernul ungar in legatura cu refuzul acestuia de a accelera votul privind aderarea Suediei la NATO. Faptul ca suntem deja in luna iunie si acest lucru nu a fost inca facut m-a determinat sa decid ca vanzarea de noi echipamente militare americane catre Ungaria va fi suspendata.”, a spus el.

Toate vanzarile majore de arme necesita aprobarea presedintelui si a membrilor de top ai comisiilor pentru afaceri externe din Senat si Camera Reprezentantilor inainte ca Departamentul de Stat sa anunte public vanzarea.

Un reprezentant al Departamentului de Stat a refuzat sa comenteze pe aceasta tema, spunand ca agentia nu comenteaza „acorduri de vanzare de arme neterminate”.

Turcia si Ungaria sunt singurele state membre NATO care nu au ratificat inca cererea Suediei, care necesita o ratificare unanima.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a reiterat anterior ca Suedia a indeplinit toate cerintele pentru aderarea la NATO, si si-a exprimat speranta ca acest lucru se va intampla inainte de summitul de la Vilnius din iulie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: