externe

Un senator SUA cere „distrugerea rublei si zdrobirea sectorului rusesc al petrolului si gazelor”: „Ajunge, cand vine vorba de huligani ca Putin care perturba ordinea mondiala”

Senatorul Lindsey Graham, republican din Carolina de Sud, a cerut luni noapte, ora Romaniei, „distrugerea rublei si zdrobirea sectorului rusesc al petrolului si gazelor” ca raspuns la decizia presedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaste independenta republicilor separatiste din Ucraina.

„Cand vine vorba de huligani ca Putin care perturba ordinea mondiala si distrug democratiile – ajunge!”, a scris Graham pe Twitter.

„Decizia lui Putin de a declara estul Donetkului si Luhanskului ca regiuni independente in cadrul Ucrainei este atat o incalcare a acordurilor de la Minsk, cat si o declaratie de razboi impotriva poporului ucrainean”, a continuat republicanul din Carolina de Sud.

„Decizia sa ar trebui sa fie intampinata imediat cu sanctiuni puternice pentru a distruge rubla si a zdrobi sectorul rusesc al petrolului si gazelor”, a adaugat Graham.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat luni seara decretul de recunoastere a independentei regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, din estul Ucrainei, transmit agentiile de presa internationale.

Intr-un discurs televizat care a precedat semnarea documentului, liderul de la Kremlin s-a declarat convins ca cetatenii rusi sprijina decizia sa si i-a cerut parlamentului Federatiei Ruse sa o sustina.

Putin a acuzat fortele armate ucrainene ca ucid civili prin faptul ca bombardeaza zone locuite din estul separatist al Ucrainei. El a adaugat ca Ucraina intentioneaza sa se doteze cu arme nucleare si ca aceasta tara dispune de tehnologia nucleara sovietica.

In acelasi discurs, liderul rus a spus ca Ucraina este o colonie a Statelor Unite cu ”un regim marioneta” si a acuzat serviciile secrete occidentale ca ajuta Kievul sa comita crime.

In opinia sa, o aderare a Ucrainei la NATO este o amenintare directa pentru securitatea Rusiei, Vladimir Putin subliniind ca legea fundamentala a Ucrainei nu permite baze militare straine pe teritoriul tarii. El a reluat declaratia potrivit careia Rusiei i s-a promis in trecut ca Alianta Nord-Atlantica nu se va extinde, dar ca s-a intamplat exact contrariul. Conform liderului rus, NATO a ignorat complet cererile de securitate ale Moscovei.

Vladimir Putin a pus sub semnul intrebarii insasi ”’statalitatea reala” a Ucrainei, argumentand ca aceasta mai degraba a copiat modele pentru a crea un stat national. Coruptia si luptele pentru putere intre oligarhi au impiedicat populatia din fostele republici sovietice sa-si imbunatateasca nivelul de trai, a mai afirmat Putin in discursul sau.

Pe de alta parte, liderul rus si-a exprimat convingerea ca Occidentul va impune sanctiuni contra Moscovei indiferent de actiunile ruse cu privire la Ucraina si a sustinut ca Rusia are tot dreptul de a lua masuri de retaliere, el angajandu-se ca tara sa nu va abandona niciodata suveranitatea si valorile sale nationale.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Recent Posts

Cei trei criminali de la Hotel Belmont, eliberati din arestul preventiv. Curtea de Apel Ploiesti a decis sa ii trimita in arest la domiciliu

Cei trei barbati inculpati in cazul omorului care a avut loc in februarie la un…

34 de minute ago

Lupta SUA cu avalansa de produse din China. Biden mareste de patru ori taxele pentru masinile electrice din China

Presedintele Joe Biden va dubla, tripla si cvadrupla tarifele vamale pentru unele produse chinezesti in…

3 ore ago

Reportaj Recorder, mici si bere de la PSD in Buzau: „Fericirea are chipul tau” – Video

Un nou reportaj Recorder, legat de o vizita electorala a lui Marcel Ciolacu in judetul…

2 ore ago

Berlin: Protestele de la fabrica Tesla se incheie cu arestari si dosare penale. 27 de politisti au fost raniti

Politia din Brandenburg spune ca a retinut 23 de activisti si a depus 76 de…

2 ore ago