Un senator USRPLUS a fost bodyguard in Afganistan. El era angajat SPP si asigura protectia unui oficial ONU: „Afganii sunt niste oameni extrem de ospitalieri”

news

Senatorul USRPLUS Gheorghita Mindruta a fost in Afganistan in perioada iunie 2008 – septembrie 2009 in calitate de garda de corp al unui oficial ONU. Mindruta lucra in acea perioada pentru SPP.

Intr-un interviu pentru Radio Top Suceava, Mindruta a relatat ce a vazut atunci in Afganistan.

„In Afganistan, nici macar in capitala Kabul nu exista curent electric. Majoritatea caselor care dispuneau de curent electric aveau generatoare proprii. Canalizare erau asa-zisele fose sapate. Deci, nu exista o infrastructura din punctul asta de vedere. Apa noi o aduceam cu cisternele. Apa imbuteliata pentru baut si o apa cit de cit curatata pentru dus. Ambasadele se autogestionau din punctul de vedere al utilitatilor. Infrastructura rutiera era cit de cit prezenta. Erau citeva strazi asfaltate, liniile mari care traversau Kabulul dintr-o parte in alta. Exista o asa-zisa autostrada care leaga Kabulul de Islamabad, de Jalalabad, asa se si cheama – Jalalabad Route, dar cam atit. In rest, in general, sint drumuri de pamint. Legat de mincare, exceptind porcul, care era total interzis, fiind o tara musulmana, gaseam pui, vita, cartofi, toate gatite in stilul lor traditional. Ei nu au nevoie de foarte multe resurse ca sa traiasca. Nivelul lor de trai, asteptarile lor de la viata, sint destul de reduse”, a povestit senatorul.

El i-a laudat pe afganii de rand.

„Sint niste oameni extrem de ospitalieri, care din toata saracia lor iti pun totul pe masa cind le intri in casa. Sint foarte multumiti si foarte mindri sa te primeasca in casa lor. Un ceai daca ti-l dau, poate din niste buruieni, ca nu stii din ce e facut, dar vor sa te serveasca cu ceva. Din toata saracia lui, afganul de rind iti da ceva”, a mai spus Mindruta.

El se asteapta ca, dupa retragerea SUA, sa intre China puternic in aceasta tara.

„China dispune de niste resurse financiare extraordinare si este dornica sa investeasca. China e dispusa sa recunoasca guvernul taliban. Daca talibanii reusesc sa pastreze acolo o aparenta situatie de securitate, China va investi si isi va mari automat influenta. Deocamdata, interesul Chinei in Afganistan este pe partea economica. Pe de alta parte, talibanii, daca intr-adevar vor sa instaureze o pace acolo o pot face. Au toate resursele necesare. In ultimii 20 de ani, Statele Unite au investit undeva la citeva zeci de miliarde de dolari in institutiile de securitate afgane. S-au preluat multe echipamente si resursa umana a talibanilor este extrem de motivata. Au nevoie de foarte putin. Doar de mincare, apa si poate de ceva bani pentru familiile lor, daca le au. In rest sint soldati loiali si credinciosi”, a mai spus Mindruta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: