Un SFERT dintre marile orase si-au ales primari PENALI. Vezi cati sunt din PSD

politica

Din 41 de primarii de municipii resedinta de judet, plus cele sapte primarii aferente Capitalei, 12 au fost castigate, potrivit rezultatelor partiale si numaratorii paralele efectuate de partide, de candidati cu dosare penale in diferite faze, informeaza Dgi24. Cel mai interesant caz este, evident, cel al lui Catalin Chereches, care nu doar ca a castigat Primaria Baia Mare din inchisoare, unde se afla in arest preventiv, dar pare sa fi obtinut peste 70% din voturile exprimate. 

Sectorul 3. Robert Negoita (PSD) a castigat al doilea mandat de primar la un scor zdrobitor: 60,3% din voturi. Contracandidatii sai de la USB si PNL au luat 16,99%, respectiv 9,38% din voturi. Din aprilie anul acesta, Negoita este urmarit penal pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la 77,14 milioane lei.

Baia Mare. Catalin Chereches, fost membru PSD, UNPR si PNL, candidat acum din partea Coalitiei pentru Baia Mare, a castigat, potrivit rezultatelor partiale, 70,28% din voturi, desi campania electorala si-a facut-o de dupa gratii, prin intermediari si postari pe Facebook. Urmatorul plasat in cursa pentru Primaria Baia Mare este candidatul PSD, Florin Tataru, cu 7,35% din voturi. Chereches, prins in flagrant cu 25.000 de lei, a fost acuzat de luare de mita, iar dosarul sau a si fost trimis in judecata, luna trecuta. Edilul ar fi pretins si primit de la o persoana din conducerea Asociatiei Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare, suma de 70.000 lei urmand sa sustina financiar, in schimb, asociatia de la bugetul local.

Botosani. Catalin Flutur (PNL) si-a adjudecat al treilea mandat de primar cu 45,79% din voturi, la circa cinci procente in fata contracandidatului de la PSD, Ovidiu Portariuc. Reconfirmarea liberalului vine la noua luni dupa ce procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva sa pentru doua infractiuni de abuz in serviciu. Numele lui Flutur ar mai fi legat si de un alt dosar instrumentat de DNA, ancheta in rem vizand acuzatia de conflict de interese. Pentru Primaria Botosani s-au luptat duminica nu mai putin de 15 candidati.

Brasov. George Scripcaru (PNL, ex-PDL) a obtinut un al patrulea mandat cu 52,6% din voturi (rezultate partiale), scor triplu fata de cel al urmatorului clasat, Razvan Popa (PSD, 16,52%), si de aproape zece ori mai mare decat cel al candidatului oficial al PNL, Adrian Gabor (5,33%). Scripcaru si-a depus candidatura ca independent dupa ce a fost trimis in judecata pentru mai multe infractiuni, inclusiv abuz in serviciu si instigare la tentativa de abuz in serviciu (ar fi determinat, potrivit procurorilor, functionari din institutia pe care o conduce sa-si exercite defectuos atributiile de serviciu cu ocazia incheierii unor contracte cu o anumita firma).

Craiova. Lia Olguta Vasilescu (PSD) a castigat un al doilea mandat de edil cu peste 60% din voturi (60,92% – rezultate partiale) in ciuda faptului ca procurorii DNA au declasat urmarirea penala impotriva sa pentru luare de mita, spalare de bani si folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. De remarcat ca procentul obtinut la urne de vicepresedintele PSD este net superior cifrelor pe care le avansau sondajele preelectorale (peste 15% diferenta).

Deva. Mircia Muntean (PSRO) a condus Primaria Deva timp de 16 ani si a trecut prin PNL, UNPR, PDL si PSD. Acum, sub sigla partidului lui Mircea Geoana, Muntean a obtinut 35,64% din voturi, cu circa zece procente mai mult decat candidatul PNL, Petru Marginean. Politicianul are in „palmares” o condamnare definitiva la patru ani de inchisoare cu suspendare, pentru abuz in serviciu, iar in prezent este judecat pentru conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice.

Miercurea Ciuc. Asemenea colegului de la Sf. Gheorghe, candidatul UDMR la Primaria Miercurea Ciuc, Robert Kalman Raduly, si-a spulberat contracandidatii de la PSD, PNL, PPMT si PCM, obtinand 65,78% din voturi. Edilul, in functie din 2004, a fost trimis in judecata, in iunie 2015, in stare de arest la domiciliu, alaturi de viceprimarul Szoke Domokos, intr-un dosar legat de aprobarea ilegala a unei autorizatii de constructie pe baza unor documentatii incomplete. Raduly a fost acuzat de abuz in serviciu si conflict de interese.

Ramnicu Valcea. Mircia Gutau (fost membru PDL si PNL, candidat acum sub sigla Partidului Ecologist Roman, a obtinut, potrivit rezultatelor partiale, 41,86% din voturi, in timp ce candidatul oficial al PNL, Grigore Craciunescu, a luat 8,16%. In 2010, Gutau a fost condamnat la trei ani si jumatate inchisoare cu executare, dupa ce a fost acuzat ca a pretins 50.000 de euro mita de la un om de afaceri in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism. In 2014, acesta a mai primit trei ani si jumatate de inchisoare pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, dar, dupa contopirea pedepselor, a ramas in libertate, iar in martie 2015 i-a expirat si interdictia de a fi ales intr-o functie publica.

Sf. Gheorghe. Antal Arpad-Andras (UDMR) este primar din 2008 si si-a adjudecat un nou mandat cu 73,05% din voturi (rezultate partiale), procent in usoara scadere fata de alegerile din 2012. In februarie 2016, procurorii DNA au anuntat inceperea urmaririi penale impotriva primarului UDMR, care a fost acuzat ca ar fi utilizat credite garantate din fonduri publice in alte scopuri decat cele pentru care fusese contractat creditul. Prejudiciul adus bugetului local a fost estimat la 549.312 euro fara TVA.

Targu Jiu. Florin Carciumaru (PSD) a intrat in cursa pentru un nou mandat de primar cu o sesizare la DNA depusa de Agentia Nationala de Integritate, ai carei inspectori il suspecteaza de savarsirea unor fapte asimilate infractiunilor de coruptie si de conflict de interese (ar fi semnat mai multe documente in beneficiul unei firme de la care fiica sa a cumparat un imobil la un pret deosebit de avantajos). Social-democratul a si castigat mandatul, cu 41,36% din voturi, potrivit rezultatelor partiale, la mare distanta de candidatul PNL, Octavian Lupulescu (14,15%).

Targu Mures. Dorin Florea a castigat la limita al cincilea mandat de primar (cu 42,95% din voturi), dupa ce a intrat in cursa ca independent sustinut de PNL si alte formatiuni politice. In decembrie 2015, primarul a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind finantarea Asociatiei Sportive Fotbal Club din Targu Mures, cu un prejudiciu estimat la circa 7 milioane lei. In 2016, procurorii DNA au anuntat ca au inceput urmarirea penala intr-un nou dosar de coruptie, in care este implicat si fiul edilului, iar Florea este acuzat de luare de mita. Culmea este ca pe locul doi a iesit duminica (40,24%) candidatul independent Soos Zoltan, fost consilier local sustinut de UDMR, PPMT si PCM, implicat si el in dosarul lui Florea privind finantarea clubului de fotbal.

Tulcea. Constantin Hogea, fost membru PDL, actualmente in PNL, este primar al orasului din 2004, iar pentru a nu fi acuzat ca incalca criteriile de integritate ale liberalilor a intrat ca independent in cursa pentru un nou mandat. L-a si castigat, cu 34,77% din voturi (rezultate partiale), in timp ce candidatul oficial al PNL, Stefana Zibileanu, a obtinut 16,45% din voturi. In august 2015, Hogea a fost trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pentru luare de mita si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in legatura cu eliberarea unei autorizatii de constructii in apropierea unor obiective cu regim special.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: