Un sistem crucial de curenti oceanici se indreapta spre un colaps care „ar afecta fiecare persoana de pe planeta”

analize

arctica

Un sistem vital de curenti oceanici ar putea sa se opreasca in cateva decenii daca lumea continua sa polueze planeta, avertizeaza oamenii de stiinta – un eveniment care ar fi catastrofal pentru sistemul climatic si ar „afecta fiecare persoana de pe planeta”, transmite CNN.

Un nou studiu publicat marti in revista Nature a constatat ca Atlantic Meridional Overturning Current – din care face parte si Curentul Golfului – ar putea sa intre in colaps la jumatatea secolului sau chiar inca din 2025.

Oamenii de stiinta care nu au fost implicati in acest studiu au declarat pentru CNN ca punctul critic exact pentru acest sistem este incert si ca masuratorile curentilor au aratat pana acum putine tendinte sau schimbari. Dar au fost de acord ca aceste rezultate sunt alarmante.

AMOC este sistem complex de curenti care functioneaza ca o uriasa banda transportoare globala. Acesta transporta apa calda de la tropice catre Atlanticul de Nord, unde apa se raceste, devine mai sarata si se scufunda adanc in ocean, inainte de a se raspandi spre sud.

Acesta joaca un rol important in sistemul climatic, contribuind la reglarea tiparelor meteorologice globale. Prabusirea sa ar avea implicatii enorme, inclusiv ierni mai grele, cresteri ale nivelului marii care pot afecta parti din Europa si SUA, precum si o schimbare a musonului la tropice.

De ani de zile, oamenii de stiinta au avertizat asupra instabilitatii sale pe masura ce criza climatica se accelereaza, amenintand sa perturbe echilibrul dintre temperatura si salinitate de care depinde puterea acestor curenti. Pe masura ce oceanele se incalzesc si gheata se topeste, mai multa apa dulce curge in ocean si reduce densitatea apei.

Acest lucru s-a mai intamplat inainte. Cu mai mult de 12.000 de ani in urma, topirea rapida a ghetarilor a cauzat oprirea AMOC, ceea ce a dus la fluctuatii uriase de temperatura in emisfera nordica, de 10 pana la 15 grade Celsius (18 pana la 27 Fahrenheit) in decurs de un deceniu.

O oprire „ar afecta fiecare persoana de pe planeta – este atat de mare si de importanta”, a declarat Peter de Menocal, presedintele Woods Hole Oceanographic Institution, care nu a fost implicat in studiu. Un raport din 2019 al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbarile climatice a prezis ca AMOC va slabi in acest secol, dar ca este putin probabil un colaps complet inainte de 2100.

Autorii studiului au cautat un set de date mult mai mare, care sa arate cum s-au comportat curentii intr-o perioada fara schimbari climatice cauzate de om. „Trebuia sa ne intoarcem in timp”, a declarat Peter Ditlevsen, profesor de fizica climatica la Universitatea din Copenhaga si unul dintre autorii raportului.

Oamenii de stiinta au analizat temperaturile de la suprafata marii in Atlanticul de Nord, intr-o zona situata la sud de Groenlanda, pe o perioada de 150 de ani, intre 1870 si 2020. Aceasta parte a oceanului este incalzita de apa transportata spre nord de la tropice de catre AMOC, a spus Ditlevsen, „asa ca, daca se raceste, este pentru ca AMOC slabeste”.

Ei au gasit „semnale de avertizare timpurie” ale unor schimbari critice in AMOC, ceea ce i-a determinat sa prezica „cu un grad ridicat de incredere” ca aceasta s-ar putea opri sau ar putea intra in colaps inca din 2025 si nu mai tarziu de 2095.

„Este cu adevarat infricosator”, a declarat el pentru CNN. „Nu este ceva ce ai pune cu usurinta in hartii”, a spus el.

De Menocal a declarat ca rezultatele studiului au fost „atat surprinzatoare, cat si alarmante”. In 2021, un studiu a constatat ca AMOC dadea semne de instabilitate din cauza schimbarilor climatice.

Predictia studiului este un colaps in jurul anului 2050. Desi, a adaugat el, este important de mentionat ca nu exista inca dovezi observationale in acest sens.

Raportul face apel la masuri rapide si eficiente pentru a reduce la zero poluarea care incalzeste planeta, pentru a reduce temperaturile globale si pentru a incetini topirea in Arctica.

„Punctul cheie al acestui studiu este ca nu avem deloc mult timp la dispozitie pentru a face acest lucru”, a spus de Menocal. „Iar miza tocmai a devenit mai mare”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: