Un stat paralel serios asa ar trebui sa functioneze. Fost presedinte de tara, condamnat la 24 de ani de inchisoare cu executare pentru coruptie

externe

Fosta presedinta sud-coreeana Park Geun-hye a fost gasita vinovata de abuz de putere, coruptie si coercitie de catre un tribunal de la Seul, in procesul de dupa rasunatorul scandal in urma caruia a fost destituita, si a fost condamnata vineri la 24 de ani de inchisoare, relateaza AFP.

Prima femeie aleasa presedinta in Coreea de Sud, care a fost destituita si arestata in martie 2017, a fost judecata de coruptie, abuz de putere si coercitie de un tribunal din districtul central din Seul, care a condamnat-o de asemenea la plata unei amenzi in valoare de 18 miliarde de woni (13 milioane de euro).

Judecatorul Kim Se-yoon a declarat ca Park a constrans intreprinderi sud-coreene sa plateasca zeci de miliarde de woni catre doua fundatii controlate de confidenta sa din umbra si o ”prietena de 40 de ani” Choi Soon-sil.

”Acuzata si-a folosit ilegal autoritatea prezidentiala, la cererea doamnei Choi, pentru a obliga intreprinderi sa dea bani fundatiilor”, a declarat magistratul.

”Intreprinderile au fost constranse sa dea sume importante de bani, iar acuzata a lasat-o pe doamna Choi sa controleze fundatiile, insa ea nu avea dreptul sa o faca”.

”Sumele pe care acuzata le-a primit sau cerut in colaborare cu doamna Choi se ridica la peste 23 de miliarde de woni”, a continuat judecatorul.

”O condamn pe acuzata la 24 de ani de inchisoare si 18 miliarde de woni amenda”.

Fiica mai mare a dictatorului militar Park Chung-hee, ajunsa la putere in 2013 ca o incoruptibila ”fiica a natiunii”, a fost implicata intr-un scandal ce a ilustrat din nou legaturile nesanatoase dintre puterea politica locala si marile conglomerate.

Parchetul a cerut 30 de ani de inchisoare si o amenda de 118,5 miliarde de woni (89 de milioane de euro) impotriva lui Park, apreciind ca ea trebuie sapoarte, in calitate de presedinta, responsabilitatea scandalului.

Judecata intr-un proces distinct, Choi a fost condamnata in februarie la 20 de ani de inchisoare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: