Un student ucrainean arestat in Rusia pentru postari impotriva razboiului, salvat din inchisoare dupa ce prietenii sai au cerut ajutorul fiicei lui Putin

externe

student, ucrainean, salvat, Rusia, fiica lui Putin

Pana de curand, cetateanul ucrainean Serhii Hulko a fost un student la medicina cu rezultate foarte bune la cea mai buna universitate din Rusia. Apoi, colegii sai de clasa l-au denuntat pentru postarile anti-razboi pe care le-a facut pe contul sau privat de Instagram. In luna mai, dupa ce a executat trei pedepse consecutive cu inchisoarea, Hulko s-a retras de la universitate si a reusit sa fuga din Rusia.

Serhii Hulko s-a mutat pentru prima data din Odesa in Rusia in 2016, cand s-a inscris la facultatea de medicina a Universitatii de Stat din Moscova. Desi razboiul din Donbas dura din 2014, el spune ca nu s-a confruntat cu prea multa discriminare sau hartuire din cauza nationalitatii sale in primii ani la scoala.

Cand Rusia a escaladat conflictul intr-o invazie la scara larga in 2022, Hulko tocmai se intorsese la Moscova din Ucraina, unde isi ajutase bunica sa rezolve problemele legate de diagnosticul recent de cancer. Pe 24 februarie, sora sa l-a sunat dis-de-dimineata si i-a spus ce se intampla.

Intre timp, in ciuda riscurilor cu care se confrunta ca ucrainean, Hulko a decis sa ramana in Moscova si sa protesteze, pe retelele sociale, contra razbooiului. „A fost o decizie foarte grea, dar am decis sa imi termin diploma”, spune el. „Am vrut sa-mi obtin diploma, sa am o educatie decenta si sa devin medic”.

Timp de aproape doi ani, a reusit sa evite orice problema din partea autoritatilor. Cu toate acestea, in martie 2024, a primit un mesaj pe Telegram de la o cunostinta care l-a avertizat ca unii dintre colegii sai de clasa au capturat pe ecran postarile sale impotriva razboiului si planuiau sa il denunte.

„Probabil ca ar fi trebuit sa plec [din Rusia] inca din acel moment, dar se apropia sustinerea tezei mele de licenta, examenele de stat erau la un pas de a fi sustinute, iar eu am decis sa raman”, spune el.

Pe 3 aprilie, Hulko se intorcea de la o tura de la spital cand a observat o masina de politie in fata cladirii caminului sau. Cand s-a apropiat de cladire, un ofiter a coborat din vehicul si i-a cerut sa ii vada documentele. „[Cand mi-a vazut pasaportul ucrainean,] a spus: „Trebuie sa vii cu noi””, povesteste Hulko pentru Meduza.

Cand Hulko a ajuns la sectia de politie, il asteptau trei anchetatori. Acestia le-au spus ofiterilor de serviciu: „Aduceti-ne o camera separata unde sa putem discuta cu el”.  In dimineata urmatoare, Hulko a fost adus la o instanta districtuala, unde a fost acuzat de „impotrivire fata de autoritati” in timpul arestarii sale. Judecatorul l-a condamnat sa petreaca urmatoarele zece zile in inchisoare.

In ziua eliberarii lui Hulko, acesta a fost retinut de politie imediat ce a iesit din centrul de detentie. Pentru ca era weekend, ofiterii l-au dus intr-o celula de detentie la sectia lor, unde si-a petrecut urmatoarele doua nopti. Luni, a fost adus inapoi la tribunal, unde a fost condamnat la inca 12 zile de inchisoare pentru o postare pe retelele de socializare din 2023 pe care scria „Glorie Ucrainei!”.

La sfarsitul celei de-a doua sentinte, a fost din nou intampinat de politisti in afara inchisorii si dus la o alta sectie de politie. El povesteste pentru Meduza:

„In dimineata urmatoare, 26 aprilie, am fost dus la procuratura si mi s-a comunicat un ordin de a parasi tara in termen de trei zile. Dupa aceea, insa, am fost dus la tribunalul districtual din Tver si condamnat la 12 zile pentru o postare de pe Instagram care indemna la lovituri aeriene asupra Moscovei, pe care am publicat-o dupa ce aflasem ca bombardamentele [rusesti] asupra Odesei ucisesera o familie cu un copil de trei luni. Dupa ce am executat aceasta pedeapsa, am fost dus la centrul de deportare.”

Meduza a aflat pe surse ca, dupa arestarea initiala a lui Hulko, unii dintre prietenii sai au cerut ajutorul Mariei Vorontova, adjunctului decanului Facultatii de Medicina din Moscova si fiica lui Vladimir Putin. Intrebat daca relativa clementa a autoritatilor ar fi putut fi rezultatul interventiei fiicei lui Putin, Hulko a declarat:

„Sincer vorbind, cred ca pur si simplu nu a existat o baza probatorie suficienta pentru ca [autoritatile] sa ma acuze de o infractiune. Tot ce aveau erau capturi de ecran; nu aveau nicio actiune concreta din partea mea. Sunt cetatean al unei alte tari, asa ca este putin probabil sa ma acuze de tradare. Dar ar fi o prostie din partea mea sa neg ca am fost foarte norocos in acest caz. Acum sunt bine si ma aflu intr-un loc sigur.”

Desi se simte norocos ca a scapat de alte urmariri penale in Rusia, Hulko regreta ca nu si-a putut obtine diploma. „Am fost de departe cel mai bun din anul meu – am petrecut mult timp in spitale si chiar am facut eu insumi operatii. Este greu sa pierzi toate astea”, spune el.

Hulko spune ca profesorii sai aveau opinii diferite cu privire la razboi, dar ca majoritatea dintre ei sunt „oameni decenti si inteleg totul”: „In general, nu cred ca toti rusii sunt rai. Cand m-am aflat in dificultate, un numar incredibil de mare de oameni m-au ajutat: prietenii mei, avocati ai drepturilor omului si persoane complet necunoscute.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: