Un studiu dovedeste ca rasul este cel mai bun medicament pentru inima. Rasul stimuleaza „hormonii fericirii”: endorfinele, dopamina si serotonina

news

mihai bobonete, actor

Rasul poate fi cel mai bun medicament atunci cand vine vorba de bolile de inima, sugereaza un nou studiu, scrie The Telegraph.

Faptul de a rade in mod regulat la programele de comedie ar putea ameliora simptomele afectiunii – si ar putea reduce riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.

Oamenii de stiinta din Brazilia au descoperit ca pacientii cu afectiuni cardiace care au ras la emisiuni amuzante de doua ori pe saptamana au prezentat o inflamatie redusa si o crestere a capacitatii inimii de a pompa oxigen in organism.

Studii anterioare au aratat ca rasul stimuleaza „hormonii fericirii” endorfinele, dopamina si serotonina. De asemenea, acesta poate stimula imunitatea si sistemele naturale de aparare ale organismului.

Cele mai recente cercetari au fost prezentate la Congresul Societatii Europene de Cardiologie de la Amsterdam, care a avut loc in acest weekend.

La studiu au participat 26 de adulti cu varsta medie de 64 de ani, care au fost diagnosticati cu boala coronariana – cauzata de acumularea de placi in peretele arterelor care alimenteaza inima cu sange.

Pe parcursul unei perioade de trei luni, jumatate dintre pacienti au fost rugati sa urmareasca doua programe diferite de comedie de o ora in fiecare saptamana, inclusiv seriale populare.

Cealalta jumatate a urmarit doua documentare serioase diferite in fiecare saptamana, despre subiecte precum politica sau padurea tropicala amazoniana.

La sfarsitul perioadei de studiu de 12 saptamani, grupul care a urmarit programe de comedie a inregistrat o imbunatatire de 10% a VO2 max, un test care masoara cantitatea de oxigen pe care inima o poate pompa in organism.

De asemenea, au prezentat imbunatatiri la testele de dilatare mediata de flux – care masoara cat de bine se pot dilata arterele.

Iar testele de sange au aratat ca au avut „reduceri semnificative” ale biomarkerilor inflamatori, care indica cat de multa placa s-a acumulat in vasele de sange si daca oamenii sunt expusi riscului de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Autorul principal, profesorul Marco Saffi, de la Hospital de Clinicas de Porto Alegre, din Brazilia, a declarat: „Studiul nostru a constatat ca terapia prin ras a crescut capacitatea functionala a sistemului cardiovascular. Este o interventie buna care ar putea ajuta la reducerea inflamatiei si la scaderea riscului de atac de cord si de accident vascular cerebral.

„Rasul ajuta inima, deoarece elibereaza endorfine, care reduc inflamatia si ajuta inima si vasele de sange sa se relaxeze. De asemenea, reduce nivelul hormonilor de stres, care pun presiune asupra inimii.”

Simptomele de zi cu zi

Pacientii cu aceasta afectiune prezinta adesea simptome zilnice, inclusiv dureri in piept si dificultati de respiratie, si sunt expusi riscului de insuficienta cardiaca.

Medicamentele, cum ar fi statinele, pot ajuta, in timp ce unii pacienti au nevoie de o interventie chirurgicala pentru a largi o artera.

Dar profesorul Saffi a spus ca terapia prin ras ar putea fi in viitor un tratament oferit pentru a ajuta pacientii din centrele de ingrijire si spitale, precum si pe cei cu boli de inima care traiesc in comunitate.

„Nu trebuie sa fie vorba doar de programe TV – persoanele cu boli de inima ar putea fi invitate la seri de comedie sau incurajate sa se bucure de seri distractive cu prietenii si familia. Oamenii ar trebui sa incerce sa faca lucruri care ii fac sa rada cel putin de doua ori pe saptamana”, a spus el.

Studiul nu a putut arata decat o asociere intre ras si ameliorarea simptomelor, dar nu a dovedit ca una a cauzat-o pe cealalta.

Profesorul James Leiper, director medical asociat la British Heart Foundation, a declarat: „Desi acest studiu releva posibilitatea interesanta ca rasul ar putea fi, de fapt, o terapie pentru boala coronariana, el va trebui sa fie aprofundat pentru a intelege mai bine modul in care terapia prin ras ar putea ajuta acesti pacienti”.

„Este incurajator sa vedem ca ceva atat de simplu si de raspandit ar putea fi benefic pentru sanatatea noastra, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca rasul singur a dus la imbunatatirile observate si cat timp ar putea dura efectele”, a subliniat Leiper.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: