Un studiu stiintific anticipeaza ca pana in anul 2500 toti japonezii vor avea acelasi nume de familie: Sato

externe

nume de familie, japonezi, Sato, anul 2500

Un studiu condus de Universitatea Tohoku (nordul Japoniei) prevede ca, pana in anul 2500, toti japonezii vor purta numele de familie Sato, in prezent cel mai des intalnit nume de familie din tara asiatica, din cauza tendintei actuale de scadere demografica si a reglementarilor civile in vigoare.

Sato este cel mai raspandit nume de familie in randul japonezilor, iar in 2023 era purtat de 1,5% din populatia japoneza, potrivit estimarilor unui studiu condus de profesorul Hiroshi Yoshida de la Centrul de cercetare sociala si economica privind imbatranirea, din cadrul universitatii mentionate.

Studiul citat de cotidianul britanic The Mirror estimeaza ca numarul persoanelor cu numele de familie Sato a crescut de 1,0083 ori in ultimii ani si face o previziune cu privire la evolutia acestui numar, avand in vedere tendintele demografice de imbatranire rapida si de scadere a ratei natalitatii, care duc la o pierdere neta continua a populatiei.

Studiul sau ia in considerare si legea japoneza care prevede ca, la momentul casatoriei, sotul si sotia trebuie sa adopte acelasi nume de familie, fie al lui, fie al ei. In Japonia, se foloseste un singur nume de familie si un singur prenume.

Pe baza acestor factori, Yoshida estimeaza ca in anul 2446, jumatate din populatia japoneza va avea numele de familie „Sato” si ca pana in 2531 toti japonezii vor avea acelasi nume de familie.

Studiul a fost facut public pe fondul dezbaterii in curs de desfasurare in Japonia cu privire la reglementarile civile mentionate privind numele de familie. Numeroase voci, inclusiv unele din partidul de guvernamant, cer ca sotii si sotiile sa isi poata pastra numele de familie dupa casatorie, sau chiar sa aiba doua nume de familie, asa cum se intampla in tari precum Spania.

Autorii raportului au incercat sa „ilustreze cu cifre problema separarii selective a numelor de familie in casatorii”, a declarat Yoshida. ”Daca numele de familie al tuturor este ‘Sato san’ (‘domnul sau doamna Sato’), nu va exista alta optiune decat sa se foloseasca doar prenumele pentru a se identifica. Acesta nu ar fi un scenariu ideal”, a declarat profesorul, pentru presa locala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: