„Un suflet care face soft-uri si hard-uri trebuie sa se opreasca si la un sonet de Eminescu, sa citeasca un roman de Rebreanu”. Noul presedinte al Academiei Romane isi anunta planurile

news

Academia Romana, cea mai importanta institutie de eruditie, de consacrare, de cercetare si de creatie din aceasta tara, trebuie sa reinstaureze increderea in ea si in celelalte institutii ale statului pentru ca numele de Romania sa ajunga din nou pe buzele tuturor, cum s-a intamplat acum 100 de ani, a declarat joi noul presedinte al acestui for, Ioan-Aurel Pop.

„Pentru mine, Academia Romana, cea mai importanta institutie de eruditie, de consacrare, de cercetare si de creatie din aceasta tara, trebuie sa reinstaureze increderea in ea si in celelalte institutii ale statului pentru ca numele de Romania sa ajunga din nou pe buzele tuturor, cum s-a intamplat acum 100 de ani, cand miracolul nostru romanesc a uimit Europa prin Unirea cea Mare”, a spus Pop, dupa alegerea in noua functie, citat de Agerpres.

In opinia acestuia, ”acum problema este de pragmatism, de munca, de aplicare a programului din aproape in aproape, de restaurare a rolului sectiilor si filialelor”.

„Academia Romana are sediul in Bucuresti, dar este o institutie nationala, 90% din romani traiesc in afara Capitalei. Ea trebuie sa transmita din Capitala mesaje pentru intreg poporul roman. Mesaje, sigur, in primul rand de stiinta, de cercetare, de creatie, dar si mesaje care sa aduca rabdare, incredere si speranta. Tara asta are nevoie de foarte, foarte multa rabdare, de foarte multa speranta, de incredere in creatia spirituala, in educatie, de programe care sa limiteze numarul de analfabeti si de analfabeti functionali si care sa reaseze educatia pe un piedestal in care stramosii mei au crezut pentru ca aplicau formula ‘Ai carte, ai parte’. Eruditia, cartea, cunoasterea trebuie sa ne caracterizeze ca popor si sa incercam sa ducem acest mesaj mai departe”, a aratat Pop.

In noua functie „de reprezentare”, Ioan-Aurel Pop se angajeaza sa fie un „comunicator” si sa transmita „mesajele potrivite” ale Academiei, in limba romana, dar si in limbile de circulatie internationala.

„Trebuie sa reinstaureze dialogul acestei Academii cu celelalte academii, cu celelalte instante europene. Facem parte dintr-un for de elita al Europei – Uniunea Europeana. Trebuie sa fim prezenti si sa incercam sa ducem o imagine potrivita rolului pe care l-am jucat aici. Suntem cel mai numeros popor din Sud-Estul Europei, locuim in cea mai mare tara din Sud-Estul Europei ca suprafata, iar ca resurse poata sa fie acelasi lucru. (…) Cine intra in Aula acestei cladiri, sub cupolele pe sub care au trecut Maiorescu, Baritiu, Barnutiu, Lapedatu, Nicolae Iorga si toti ceilalti, sigur ca e privilegiat al sortii, urmele pasilor lui raman si e foarte important ca acest sentiment sa-l aiba si poporul roman. Un sentiment de trainicie, de siguranta, un sentiment de readunare a fortelor acestui neam, de readunare a celor care au plecat din disperare din aceasta tara, de revenire la valori si mai ales la incredere, cum spuneam. Si unul din pilonii increderii trebuie sa fie Academia Romana”, a spus Pop.

El a accentuat ca increderea va trebui restaurata prin „onestitate, prin adevar, prin dreptate si prin foarte multa bunatate”. ”Pentru ca nici adevarul si nici dreptatea nu au valoare fara bunatate, care trebuie sa ne caracterizeze. Si o spun nu pentru ca suntem in Saptamana Patimilor si pentru ca vom trece cu ajutorul Domnului in Saptamana Luminata, cand trebuie sa fim cu totii buni, dar pentru ca fara sentimentul acesta al dialogului intru bunatate nu putem face nici dreptate si nu putem instaura nici adevarul”, crede academicianul.

In opinia noului presedinte al Academiei Romane, stiintele exacte „sunt intr-o competitie inegala cu umanioarele”.

„Dar eu plec de la premisa ca un suflet care face soft-uri si hard-uri, un suflet care ne invata cum sa accesam mijloacele digitale de astazi e totusi un suflet si trebuie sa vada si ce a scris William Shakespeare, sa se opreasca la un sonet de Eminescu, sa citeasca un roman de Rebreanu si sa vada spre ce ne indeamna spiritul. Si spiritul nostru nu poate trai fara spiritualitate, fara aceste mari valori ale culturii. Si membrii Academiei Romane de la ‘umanioare’ sunt niste mari personalitati ale culturii noastre, care au scris si care publica si n-avem decat sa traducem in alte limbi ce fac ei si sa mentinem spiritul viu intru domeniile astea pe care unii le numesc ale povestirii. Dar fara poveste ce ar fi viata asta!”, a mentionat Pop.

El a mai spus ca recuperarea patrimoniului Academiei „este o opera continua, o sarcina a oricarui presedinte (…), pentru ca patrimoniul are o valoare sacra pentru forul academic”, aceasta trebuind sa se faca nu prin „restitutio in integrum”, ci „prin dreapta despagubire, la drepte compensatii”.

Despre Senatul Culturii, infiintat recent, Ioan-Aurel Pop a afirmat ca „e un for important”.

„Increderea in Academie s-a vazut si prin apelul pe care l-au facut cei care chivernisesc destinele politice ale acestui stat si Academia are un rol important, cultura este la ea acasa la Academie Romana. In cultura intra si stiintele fundamentale – matematica, fizica, chimia, informatica, biologia, dar continua sa intre si ‘umanioarele’ pentru care s-a fondat Academia. Iar Academia trebuie sa apere limba, literatura, sa faca cunoscuta istoria, etnografia acestui popor, adica acele mesaje care sunt greu inteligibile si care nu se pot transmite prin semne matematice si fizice si care sunt doina, dorul, povestirea, Praslea cel Voinic. Eu ii indemn pe tineri sa caute si jocul pokemonilor si sa se inspire si din Stapanul inelelor si din Harry Potter, dar, in acelasi timp, sa nu uite de ‘Tinerete fara batranete si viata fara de moarte’, de ‘Fat frumos din lacrima’, de niste valori care nu ne-au leganat noua copilaria, dar care au stat la baza culturii acestui popor. Si daca le-mbinam pe toate si stim sa fim si clasici si moderni si traditionalisti romani si europeni, atunci mesajul va ajunge cu siguranta la destinatar”, a incheiat Ioan-Aurel Pop.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: