Un tablou al lui Rubens „pierdut” de secole si regasit, scos la vanzare. Se asteapta sa aduca 7 milioane de euro

life

Un tablou al lui Rubens pierdut si identificat gresit timp de aproape 300 de ani a reaparut cu ajutorul analizei cu raze X si ar putea aduce acum pana la sapte milioane de lire sterline la o licitatie care va avea loc luna viitoare la Londra, potrivit CNN.

Pictorul flamand Peter Paul Rubens a finalizat „Sfantul Sebastian ingrijit de doi ingeri” in urma cu mai bine de 400 de ani.

Pensulele sale descriu povestea soldatului roman Sebastian, strapuns de sagetile soldatilor si lasat sa moara dupa ce s-a convertit la crestinism, inainte ca ingerii sa intervina miraculos.

Probabil comandata de nobilul si comandantul militar italian Ambrogio Spinola, se credea ca pictura a fost finalizata in jurul anilor 1606-1608 in Italia, sau in jurul anilor 1609-1610 la Anvers, odata ce Rubens s-a intors in orasul sau natal.

„Ambrogio Spinola a fost… un soldat care ducea un razboi religios. Era un catolic devotat si de aceea este aceasta alegere de sfant”, a spus Gordon, „pentru ca atunci cand credinta (a lui Sebastian) a devenit evidenta si a refuzat sa renunte la ea, a fost martirizat… ar fi fost un subiect potrivit pentru Spinola.”
Familia Spinola a fost patroana si prietena lui Rubens, a adaugat Gordon.

Pictura a disparut in anii 1730, pe masura ce a trecut in linia de descendenta feminina pana cand a reaparut in Missouri in 1963. A fost achizitionata ulterior de actualul proprietar la o licitatie in 2008, unde a fost identificata gresit drept un tablou al artistului francez Laurent de la Hyre.

Analiza cu raze X efectuata in aprilie a relevat ca pictura este opera lui Rubens si, cel mai important, versiunea originala a compozitiei. Anterior, acest titlu fusese detinut de un tablou din colectia familiei Corsini, aflatacum in Galleria Corsini din Roma.

Analiza a scos la iveala schimbari sub pictura finala, deoarece Rubens si-a sculptat si modelat designul la perfectiune pentru prima data. De exemplu, initial Rubens l-a pictat pe Sfantul Sebastian cu fata in cealalta directie, in timp ce in forma finala a picturii a omis o alta gaura de sageata care strapungea coapsa dreapta a sfantului.

Opera de arta va fi scoasa la licitatie pe 5 iulie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: