Un tanar irlandez a fost ucis in Ucraina, aproape de granita cu Rusia. Tatal lui: „Suntem enorm de mandri de curajul sau. Avea un simt profund al binelui si al raului si o incapacitate de a se intoarce cu spatele in fata nedreptatii”

externe

Un irlandez a fost ucis in timp ce lupta in Ucraina, a confirmat familia sa, miercuri. Rory Mason, in varsta de 23 de ani, a murit ca militar al fortelor armate ucrainene in timp ce lupta in cadrul Legiunii Internationale pentru Apararea Ucrainei, in apropiere de granita cu Rusia, informeaza The Journal.

Familia Mason a aflat de moartea lui Rory de la Ministerul Afacerilor Externe. Tatal sau, Rob, a declarat ca „Rory a fost un tanar retras, plin de initiativa, scop si convingere”.

„Desi suntem profund intristati de moartea sa, suntem enorm de mandri de curajul si determinarea sa, precum si de altruismul cu care s-a inrolat imediat pentru a sprijini Ucraina. Rory nu a fost niciodata un om politic, dar avea un simt profund al binelui si al raului si o incapacitate de a se intoarce cu spatele in fata nedreptatii.

Era de mult interesat de Europa de Est, pentru calatorii si pentru a invata limbi noi, inclusiv rusa. Cei care au luptat alaturi de Rory vorbesc despre ‘un om cu adevarat brav si curajos, care ar fi putut pleca oricand, dar a ales sa nu o faca’.

Rory a fost fiul nostru si ne va lipsi enorm de mult”, a spus tatal militarului.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o declaratie in urma decesului irlandezului in Ucraina. „Departamentul de Afaceri Externe este la curent cu un caz si ofera asistenta consulara. La fel ca in cazul tuturor cazurilor consulare, departamentul nu comenteaza detaliile niciunui caz individual”, a declarat un purtator de cuvant.

Ministrul Afacerilor Externe, Simon Coveney, si-a exprimat „condoleantele”. „Am vorbit cu tatal lui Rory in aceasta dimineata. Familia a cerut intimitate si sper ca oamenii vor respecta acest lucru”, a declarat Coveney.

„Este o pierdere tragica a unui fiu, un tanar extraordinar de curajos si cu principii, dar, cu toate acestea, este o moarte tragica”, a spus el.

Legiunea Internationala pentru Apararea Ucrainei a declarat ca memoria lui Rory Mason va ramane vie. „Fratele nostru de arme, Rory Mason a luat parte la contraofensiva din Harkov cu unitatea sa si a fost ucis in actiune”, a declarat un purtator de cuvant intr-un comunicat.

„In timp ce desfasura operatiuni, unitatea a fost atacata. Suntem in contact cu familia si, in coordonare cu aceasta, urmand dorintele si instructiunile sale, Legiunea Internationala si fortele armate ale Ucrainei se ocupa de procesul de repatriere. In acest moment, pentru a proteja securitatea operationala si intimitatea familiei, nu putem face publice mai multe informatii. Memoria lui Rory va trai mai departe in unitatea sa, in Legiune si in fortele armate ale Ucrainei.”

Mai multi cetateni irlandezi au calatorit in Ucraina pentru a lua parte la lupte in cadrul Legiunii Straine. Cifrele variaza, dar sursele au declarat ca ar putea fi vorba de aproximativ 20 de luptatori – majoritatea dintre ei avand experienta militara.

Exista, de asemenea, un numar de cetateni irlandezi, majoritatea fosti membri ai Fortelor de Aparare irlandeze, angajati in activitati de securitate privata in zona.

Pierre Zakrzewski, originar din Dublin si cameraman pentru Fox News, a fost ucis in aprilie, in timp ce filma luptele din Ucraina. Un alt irlandez – fostul membru al Fortelor de Aparare Brian Meagher – a fost ranit in luptele cu fortele ucrainene luna trecuta.

Comentarii: