externe

Un tribunal a decis expulzarea din Franta a activistei palestiniene Mariam Abudaqa, pentru „perturbarea grava a ordinii publice”

Un tribunal francez a aprobat expulzarea activistei palestiniene Mariam Abudaqa, care a venit in Franta pentru un turneu de discursuri in septembrie si a fost plasata in arest la domiciliu dupa atacul din 7 octombrie asupra Israelului comis de militantii Hamas.

Hotararea, care anuleaza o decizie judecatoreasca de luna trecuta la care ministrul de interne a facut apel, sustine ca Abudaqa, in varsta de 72 de ani, membra a Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), era „susceptibila sa perturbe grav ordinea publica”, scrie Reuters.

Guvernul francez a luat masuri drastice in ceea ce priveste exprimarea solidaritatii cu Palestina in urma atacului Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.400 de persoane, interzicand proteste, anuland evenimente si acuzand unele grupuri pro-Palestina de aprobare a terorismului.

Potrivit surselor palestiniene, peste 10.000 de persoane au fost ucise in Gaza in urma atacului de represalii al Israelului asupra enclavei. Abudaqa a declarat ca a pierdut 30 de membri ai familiei sale de la inceputul razboiului. „Se presupune ca trebuie sa murim fara sa spunem nimic, fara sa ne exprimam durerea”, a spus Abudaqa despre arestarea si interdictia de a vorbi marti, inainte de a veni decizia instantei.

Militanta impotriva ocupatiei israeliene si pentru drepturile femeilor fusese invitata sa vorbeasca joi la Adunarea Nationala a Frantei in cadrul unui eveniment, dar participarea sa a fost blocata de presedintele Adunarii.

Conseil d’Etat, cea mai inalta instanta administrativa din Franta, si-a bazat decizia pe apartenenta lui Abudaqa la FPLP, afirmand ca aceasta ocupa o pozitie de „conducere” in cadrul organizatiei.  FPLP este a doua factiune ca marime din Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), recunoscuta de ONU si de Israel, dar aflata pe lista neagra a UE si care a comis atacuri impotriva israelienilor.

Hotararea judecatoreasca nu precizeaza pana la ce data trebuie sa plece Abudaqa si unde trebuie sa mearga. Abudaqa a declarat ca intentioneaza sa zboare in Egipt sambata si spera ca punctul de trecere a frontierei se va deschide pentru ca ea sa se poata intoarce in Gaza.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Un individ inarmat, suspectat ca planuia sa dea foc unei sinagogi din Rouen, impuscat mortal de politistii francezi

Politia franceza a impuscat si ucis un suspect inarmat care parea ca planuia sa dea…

8 minute ago

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

2 ore ago

Pentagonul: „Ucraina poate folosi arme din SUA doar pe teritoriul sau. Nu ne-am schimbat pozitia”

Pentagonul anunta ca nu si-a schimbat pozitia in ceea ce priveste utilizarea de catre Ucraina…

20 de minute ago

Marcel Ciolacu se lauda ca a pornit constructia celor trei spitale regionale promise de PSD de 15 ani si da asigurari ca ele vor fi gata in 2028

Premierul Marcel Ciolacu si-a manifestat, vineri, satisfactia fata de inceperea lucrarilor de constructie a celor…

38 de minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

3 ore ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

2 ore ago