Un tribunal olandez a ordonat oprirea exporturilor de piese de avion F-35 in Israel

externe

Un tribunal olandez a ordonat luni guvernului sa blocheze toate exporturile de piese de avioane de lupta F-35 catre Israel din cauza temerilor ca sunt folosite pentru a incalca dreptul international in timpul razboiului din Gaza, transmite Reuters.

Curtea de apel a declarat ca statul are la dispozitie sapte zile pentru a se conforma ordinului. Israelul neaga savarsirea de abuzuri si spune ca lupta sa distruga Hamas.

„Este incontestabil faptul ca exista un risc clar ca piesele pentru F-35 exportate sa fie folosite in incalcari grave ale dreptului international umanitar”, a spus instanta, hotarand in favoarea unui proces impotriva statului olandez privind exporturile, inaintat de grupurile de aparare a drepturilor omului, inclusiv de filiala olandeza a Oxfam.

Guvernul olandez a spus ca va face apel la Curtea Suprema, argumentand ca ar trebui sa fie la latitudinea statului sa stabileasca politica externa, nu la a unei instante.

Ministrul olandez al comertului, Geoffrey van Leeuwen, a spus ca avioanele de lupta sunt cruciale pentru securitatea Israelului si este prea devreme pentru a spune daca interzicerea exportului de piese din tara sa va avea vreun impact concret asupra livrarilor generale catre Israel.

„Facem parte dintr-un mare consortiu de tari care coopereaza cu Israelul. Vom discuta cu partenerii cum sa rezolvam acest lucru”, a spus el.
Tarile de Jos gazduiesc unul dintre mai multe depozite regionale de piese F-35 detinute de SUA, care sunt distribuite tarilor care le solicita, inclusiv Israelului.

Ofensiva masiva aeriana si terestra a Israelului in Fasia Gaza, dens populata, a ucis peste 28.000 de palestinieni, potrivit autoritatilor sanitare ale enclavei conduse de Hamas, si a fortat majoritatea celor 2,3 milioane de oameni sa-si paraseasca locuintele.

Israelul neaga ca a comis crime de razboi in atacurile sale asupra Gaza, care au urmat raidului Hamas in sudul Israelului din 7 octombrie, in care 1.200 de israelieni au fost ucisi si aproximativ 240 au fost luati ostatici.

Ministrul israelian Benny Gantz a declarat pe retelele de socializare ca s-a intalnit cu prim-ministrul olandez Mark Rutte si a salutat decizia de a face recurs. „Eu… am reiterat ca decizia instantei va dauna imperativului global si israelian de a lupta impotriva terorii”, a scris Gantz pe X.

Intr-o prima hotarare din decembrie, o instanta inferioara olandeza nu a ordonat guvernului olandez sa opreasca exporturile, chiar daca a spus ca este probabil ca F-35 sa contribuie la incalcarea legilor razboiului.

Dar acolo unde instanta inferioara a decis ca statul are un grad mare de libertate de decizie politica si in privinta politicilor de exporturi de armament, curtea de apel a spus ca astfel de preocupari nu au depasit riscul de incalcare a dreptului international.

Curtea de apel a mai spus ca este probabil ca F-35 sa fie folosite in atacuri asupra Fasiei Gaza, ceea ce a dus la un numar inacceptabil de victime civile. A respins argumentul statului olandez conform caruia nu trebuie sa faca o noua verificare a permisului de export.

„Speram ca aceasta hotarare va consolida dreptul international in alte tari, astfel incat cetatenii din Gaza sa fie si ei protejati de dreptul international”, a declarat directorul Oxfam Novib, Michiel Servaes, intr-un comunicat.

Seful Uniunii Europene pentru politica externa, Josep Borrell, a remarcat decizia si a facut un apel putin voalat catre Statele Unite sa reduca livrarile de arme catre Israel, din cauza pierderilor mari de vieti civile din Gaza.

Presedintele completului, Bas Boele, a spus ca exista posibilitatea ca guvernul olandez sa permita exportul de piese F-35 in Israel in viitor, dar numai cu conditia stricta ca acestea sa nu fie utilizate in operatiunile militare din Gaza.

Guvernul a spus ca va incerca sa-i convinga pe parteneri ca va ramane un membru de incredere al programului F-35 si al altor forme de cooperare internationala si europeana in domeniul apararii.

Producatorul F-35, Lockheed Martin a declarat ca analizeaza impactul hotararii judecatorilor olandezi asupra lantului sau de aprovizionare, dar a adaugat ca este „gata sa sprijine guvernul SUA si aliatii in functie de necesitati”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: