Un tribunal ordona producatorului spyware-ului Pegasus sa predea codul pentru WhatsApp

externe

NSO Group, producatorul uneia dintre cele mai sofisticate arme cibernetice din lume, a fost obligat de o instanta din SUA sa predea codul pentru Pegasus si alte produse spyware catre WhatsApp, ca parte a litigiului in curs al companiei, potrivit The Guardian.

Decizia judecatoarei Phyllis Hamilton reprezinta o victorie juridica majora pentru WhatsApp, aplicatia de comunicare detinuta de Meta, care a fost implicata intr-un proces impotriva NSO inca din 2019, cand a sustinut ca programele de spionaj ale companiei israeliene au fost folosite impotriva a 1.400 de utilizatori WhatsApp pe o perioada de doua saptamani.

Codul Pegasus al NSO, precum si codul pentru alte produse de supraveghere pe care le vinde, este vazut ca un secret de stat extrem de pretios si foarte cautat. NSO este reglementata indeaproape de Ministerul israelian al Apararii, care trebuie sa analizeze si sa aprobe vanzarea tuturor licentelor catre guvernele straine.

Pentru a lua decizia, Hamilton a luat in considerare o cerere a NSO de a fi scutita de toate obligatiile sale in acest caz din cauza „diverselor restrictii americane si israeliene”.

In cele din urma, insa, ea a dat dreptate WhatsApp, ordonand companiei sa prezinte „toate programele de spionaj relevante” pentru o perioada de un an inainte si dupa cele doua saptamani in care utilizatorii WhatsApp ar fi fost atacati: de la 29 aprilie 2018 pana la 10 mai 2020. De asemenea, NSO trebuie sa ofere WhatsApp informatii „cu privire la functionalitatea completa a programelor spion relevante”.

Cu toate acestea, Hamilton a decis in favoarea NSO intr-o alta chestiune: compania nu va fi obligata, deocamdata, sa divulge numele clientilor sai sau informatii privind arhitectura serverului sau.

NSO a refuzat sa comenteze decizia. Litigiul continua.

Atunci cand este implementat cu succes impotriva unei tinte, software-ul Pegasus al NSO poate sparge orice telefon mobil, obtinand acces nerestrictionat la apeluri telefonice, e-mailuri, fotografii, informatii despre locatie si mesaje criptate, fara ca utilizatorul sa stie. NSO a fost inclusa pe lista neagra de catre administratia Biden in 2021, dupa ce a stabilit ca producatorul israelian de programe de spionaj a actionat „contrar politicii externe si intereselor de securitate nationala ale SUA”.

NSO isi vinde programele sale de spionaj catre clienti guvernamentali din intreaga lume si a declarat ca agentiile care le implementeaza sunt responsabile pentru modul in care sunt folosite. Desi NSO nu divulga numele clientilor sai, cercetarile si rapoartele mass-media din ultimii ani au identificat Polonia, Arabia Saudita, Rwanda, India, Ungaria si Emiratele Arabe Unite ca fiind printre tarile care au folosit anterior aceasta tehnologie pentru a viza disidentii, jurnalistii, activistii pentru drepturile omului si alti membri ai societatii civile.

NSO a sustinut ca Pegasus ajuta agentiile de aplicare a legii si de informatii sa lupte impotriva criminalitatii si sa protejeze securitatea nationala si ca tehnologia sa este menita sa ajute la prinderea teroristilor, a celor care abuzeaza de copii si a infractorilor periculosi.

O noua politica dezvaluita la inceputul lunii februarie va impune restrictii de viza la nivel mondial pentru persoanele care au fost implicate in utilizarea abuziva a programelor de spionaj comercial, inclusiv in tari din UE si Israel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: