externe

Un tribunal rus a prelungit detentia jurnalistei Alsu Kurmaseva pana in iunie. Este acuzata ca nu s-a inregistrat ca „agent strain” si ca a raspandit „informatii false”

Un tribunal rus a prelungit pana pe 5 iunie arestarea preventiva a jurnalistei Alsu Kurmaseva de la Radio Free Europe/Radio Liberty, potrivit Al Jazeera si Reuters.

Kurmaseva, care detine dubla cetatenie ruso-americana, este acuzata de incalcarea unei legi privind „agentii straini”.

Angajatorul ei numeste arestarea ei nedreapta si motivata politic.

Jurnalista din Praga, in varsta de 47 de ani, a fost arestata anul trecut in orasul Kazan din sud-vestul Rusiei pentru ca nu s-a inregistrat ca „agent strain” si pentru ca a raspandit „informatii false” in temeiul legilor de cenzura adoptate dupa invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei.

Prezenta luni in instanta, Kurmaseva a zambit si s-a plans de starea proasta a celulei in care era detinuta, a declarat un reporter al Agentiei France-Presse.
Kurmaseva a venit in Rusia in luna mai a anului trecut pentru o urgenta de familie. Ea a fost retinuta initial pe 2 iunie pe un aeroport in timp ce isi astepta zborul de intoarcere, iar pasapoartele i-au fost confiscate.

Potrivit documentelor judecatoresti, ea a fost apoi amendata cu 10.000 de ruble (108 dolari) in octombrie pentru ca nu si-a inregistrat pasaportul american la autoritatile ruse.

Finantat de Congresul Statelor Unite, angajatorul ei, RFE/RL, este desemnat de Rusia drept agent strain, pe baza faptului ca primeste finantare straina pentru activitati considerate a fi politice.

In 2022, Kurmaseva a editat o carte intitulata „Saying No War”, o colectie de interviuri si povesti ale rusilor care se opun campaniei Moscovei in Ucraina.

In decembrie, o institutie de presa afiliata statului a anuntat ca acest volum a determinat anchetatorii rusi sa deschida un nou dosar impotriva Kurmasevei, acuzand-o ca a raspandit informatii false despre armata rusa.

Acuzatia pentru neinregistrarea ca agent strain poate aduce o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare, in timp ce pentru difuzarea de informatii false poate primi o pedeapsa maxima de 15 ani.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

15 minute ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

4 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

4 ore ago

Burduja, primul atac la adresa lui Firea: „Oamenii sa nu se lase pacaliti de doua ori”. Vorbeste si despre „esecul Firea”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a lansat miercuri un prim atac la adresa…

O oră ago

Miliardarul american Frank McCourt anunta ca formeaza un consortiu pentru a cumpara TikTok. Insa proprietarul nu vrea sa vanda

Antreprenorul si fostul proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, Frank McCourt, a declarat…

4 ore ago