Un turist olandez a fost gasit mort pe o insula greaca si alti 4 turisti straini sunt dati disparuti pe alte 3 insule

externe

In conditiile in care Grecia este cuprinsa de temperaturi neobisnuit de ridicate, cresc temerile ca turistii straini nu sunt constienti sau nu sunt informati in mod corespunzator cu privire la riscurile prezentate de efortul excesiv in caldura arzatoare, potrivit The Guardian si AP.

Un turist olandez disparut a fost gasit mort sambata dimineata pe insula Samos din estul Greciei, a informat presa locala, in cel mai recent dintr-o serie de cazuri in care turisti din insulele grecesti au murit sau au disparut. Unii, daca nu toti, plecasera in drumetii la temperaturi ridicate, potrivit AP.

Dr. Michael Mosley, un remarcabil prezentator TV britanic si autor, a fost gasit mort duminica trecuta pe insula Symi. Un medic legist a concluzionat ca a murit miercurea precedenta, la scurt timp dupa ce a plecat intr-o excursie pe teren dificil si stancos.
Samos, ca si Symi, se afla foarte aproape de coasta Turciei.

Cadavrul turistului olandez in varsta de 74 de ani a fost gasit de o drona a serviciului de pompieri intins cu fata in jos intr-o rapa, la aproximativ 300 de metri (de locul unde a fost observat ultima data duminica, mergand cu oarecare dificultati in caldura inabusitoare.

Autoritatile cauta inca patru persoane date disparute in ultimele zile.

Vineri, doua turiste din Franta au fost date disparute pe Sikinos, o insula relativ retrasa din arhipelagul Cicladelor din Marea Egee, cu mai putin de 400 de rezidenti permanenti.

Cele doua femei, in varsta de 73 si 64 de ani, isi parasisera hotelurile pentru a se intalni.

Un turist american in varsta de 70 de ani a fost dat disparut joi pe mica insula Mathraki din extremitatea de nord-vest a Greciei de catre gazda sa, un prieten greco-american. Turistul fusese vazut ultima oara marti la o cafenea in compania a doua turiste care au parasit insula de atunci.

Mathraki, cu o populatie de 100 de locuitori, este o insula de 3,9 kilometri patrati impadurita, la vest de insula Corfu. Vanturile puternice au impiedicat politia si pompierii sa ajunga pe insula pentru a cauta persoana disparuta incepand de sambata dupa-amiaza, a informat presa.

Pe insula Amorgos, autoritatile inca mai cautau un turist in varsta de 59 de ani dat disparut inca de marti, cand a plecat intr-o excursie individuala in conditii de temperatura ridicata.

Presa americana l-a identificat pe turistul disparut ca fiind un serif pensionat din Hermosa Beach, California.

Amorgos, cea mai estica dintre insulele Ciclade, este o insula stancoasa de 122 de kilometri cu mai putin de 2.000 de locuitori. In urma cu cativa ani, insula a avut un numar record de vizitatori, peste 100.000.

Unele comentarii din mass-media s-au concentrat pe necesitatea de a informa turistii despre pericolele de a pleca in drumetii pe caldura inabusitoare.

Temperaturile din Grecia au fost sambata cu peste 10 grade Celsius mai scazute decat joi, cand au atins varful la aproape 45 C. Se asteapta sa creasca din nou de duminica, desi nu la nivelul valului de caldura.

Grecia a cunoscut temperaturi din ce in ce mai calde, cu un record de 48C inregistrat in vara trecuta.

Anul acesta, in ceea ce serviciul national de meteorologie, EMY, a descris ca fiind o premiera, se inregistreaza deja temperaturi record in aceasta etapa a sezonului. Scolile s-au inchis, iar Ministerul Culturii a fost fortat sa inchida Acropola si alte situri arheologice. Voluntarii Crucii Rosii au impartit mii de sticle de apa gratuite, iar primaria din Atena a amenajat statii de racire. In Chania, pe Creta, mercurul a atins, joi, 44,5 C.

Caldura extrema si pericolele pe care le prezinta au stimulat cerintele pentru o intretinere si o semnalizare mai buna a traseelor.

„As dori sa vad mai multe camere de supraveghere si iluminarea acestor poteci. Daca exista o lectie de invatat din tragedia [mortii lui Mosley], este ca aceste drumuri trebuie sa fie mai bine ingrijite, astfel incat oamenii sa nu se piarda”, a spus primarul din insula Symi, Eleftherios Papakalodoukas.
Mosley nu isi luase telefonul cu el in plimbare.

Oficialii locali au cerut, de asemenea, ca turistii sa fie mai bine informati, un consilier al primariei de pe insula Chios afirmand ca cluburile de mers din zonele indepartate care au cunostintele si capacitatea de a imbunatati traseele ar trebui sa fie mai bine sprijinite financiar si tehnologic pentru a se asigura ca traseele sunt mai putin periculoase.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: