Un ucrainean de 78 de ani a distrus un lansator Grad rusesc cu un cocktail Molotov. Anunt facut de fosta purtatoare de cuvant a Presedintiei Ucrainei

externe

Fosta purtatoare de cuvant a Presedintiei Ucrainei, Iulia Mendel, anunta ca un pensionar in varsta de 78 de ani a distrus un lansator de rachete Grad al rusilor dupa ce fortele ucrainene au refuzat sa il accepte in randul lor din cauza varstei.

„Un ucrainean in varsta de 78 de ani a dat foc rachetelor rusesti Grad cu un cocktail Molotov de la un baraj rutier din Bastanka, regiunea Mikolaiv. Un barbat pe nume Vasil a aplicat initial pentru fortele de aparare teritoriala, dar nu s-a putut inrola din cauza varstei sale – Apararea Teritoriala Ucraineana”, a anuntat Mendel pe Twitter.

O informatie identica a postat si o cunoscuta jurnalista din Belarus.

„In regiunea Mikolaiv,un barbat de 78 de ani a vrut sa se inroleze in apararea teritoriala. Din cauza varstei sale, i s-a refuzat inscrierea. Asa ca s-a dus la punctul de control si a aruncat un cocktail Molotov in lansatorul de rachete multiple Grad. Instalatia a ars. Nu vei distruge spiritul”, a mentionat jurnalista, referindu-se la Rusia.

Cadavrele a 410 civili au fost gasite in teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de fortele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anuntat duminica procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit AFP si Reuters.

„Cadavrele a 410 civili au fost evacuate din teritoriile eliberate” din jurul capitalei, „iar expertii medico-legali au examinat deja 140 dintre ele”, a spus ea in cadrul unei emisiuni transmise de mai multe posturi de televiziune ucrainene.

Irina Venediktova a lasat de inteles ca exista, fara indoiala, mult mai multe cadavre care nu au fost inca recuperate pentru a fi supuse unei expertize.

In paralel, sunt cautate marturii in randul populatiei locale si sunt adunate probe foto si video, a adaugat procurorul general.

Numai in orasul Bucea, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost inmormantate in gropi comune, au afirmat autoritatile ucrainene.

Acestea au acuzat duminica armata rusa ca a comis un „masacru” in aceasta localitate si „orori” in regiunile acum „eliberate de sub invadatori”, ceea ce a starnit indignare in Europa si in SUA, precum si apeluri la sanctiuni suplimentare impotriva Moscovei.

Ucrainenii au preluat controlul asupra intregii regiuni a Kievului dupa retragerea soldatilor rusi din orase-cheie din jurul capitalei, a anuntat sambata Ministerul Apararii ucrainean.

Rusia a respins duminica acuzatiile Ucrainei ca a ucis civili in orasul ucrainean Bucea din apropiere de Kiev si sustine ca imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: