Un universitar saudit, condamnat la moarte pentru ca a folosit Twitter si WhatsApp

externe

Mohammed bin Salman, Ebrahim Raisi, discutii, Israel, Hamas, razboi

Un proeminent profesor de drept pro-reforma din Arabia Saudita a fost condamnat la moarte pentru presupuse infractiuni, inclusiv pentru ca avea un cont de Twitter si folosea WhatsApp pentru a distribui stiri considerate „ostile” regatului, potrivit unor documente judiciare consultate de The Guardian.

Arestarea lui Awad Al-Qarni, in varsta de 65 de ani, in septembrie 2017, a reprezentat inceputul unei represiuni impotriva disidentei de catre printul mostenitor nou numit la acea vreme, Mohammed bin Salman.

Detaliile acuzatiilor aduse impotriva lui Al-Qarni au fost dezvaluite pentru The Guardian de catre fiul sau, Nasser, care anul trecut a fugit din regat si locuieste in Marea Britanie, unde a declarat ca solicita azil.

Al-Qarni a fost prezentat in mass-media controlata de Arabia Saudita ca fiind un predicator periculos, dar disidentii au declarat ca Al-Qarni a fost un intelectual important si bine vazut, cu un numar mare de adepti in retelele sociale, inclusiv 2 milioane de urmaritori pe Twitter.

Aparatorii drepturilor omului si disidentii sauditi care traiesc in exil au avertizat ca autoritatile din regat sunt angajate intr-o noua si severa campanie de represiune impotriva persoanelor care sunt percepute ca fiind critice la adresa guvernului saudit. Anul trecut, Salma al-Shehab, o doctoranda din Leeds si mama a doi copii, a primit o condamnare de 34 de ani de inchisoare pentru ca avea un cont de Twitter si pentru ca urmarea si retweetase disidentii si activistii. O alta femeie, Noura al-Qahtani, a fost condamnata la 45 de ani de inchisoare pentru ca a folosit Twitter.

Documentele de urmarire penala impartasite de Nasser Al-Qarni arata ca utilizarea retelelor sociale si a altor mijloace de comunicare a fost incriminata in regat inca de la inceputul domniei printului Mohammed.

Guvernul saudit si investitorii controlati de stat si-au sporit recent participatia financiara in platformele de socializare din SUA, inclusiv Twitter si Facebook, si in companii de divertisment precum Disney. Printul Alwaleed bin Talal, un investitor saudit, este al doilea cel mai mare investitor in Twitter, dupa preluarea platformei de socializare de catre Elon Musk. Investitorul a fost el insusi retinut timp de 83 de zile in timpul unei asa-numite epurari anticoruptie in 2017. Printul Alwaleed a recunoscut ca a fost eliberat dupa ce a ajuns la o „intelegere” cu regatul care a fost „confidentiala si secreta intre mine si guvern”.

Fondul suveran de investitii al Arabiei Saudite, Fondul public de investitii, si-a majorat separat participatia la Facebook si Meta, compania care detine Facebook si WhatsApp.

O traducere a acuzatiilor aduse lui Al-Qarni, pentru care acesta risca pedeapsa cu moartea, include „recunoasterea” profesorului de drept ca a folosit un cont de socializare pe numele sau (@awadalqarni) si ca l-a folosit „cu fiecare ocazie… pentru a-si exprima opiniile”. Documentele mai precizeaza ca acesta a „recunoscut” ca a participat la un chat pe WhatsApp si a fost acuzat ca a participat la videoclipuri in care a laudat Fratia Musulmana. Utilizarea aparenta a Telegram de catre Al-Qarni si crearea unui cont Telegram au fost, de asemenea, incluse in acuzatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: