Un vas de portelan decorat la atelierele imperiale din Beijing in secolul al XVIII-lea s-a vandut la licitatie cu peste 25 de milioane USD

life

Un vas de portelan delicat, cu diametrul mai mic de 11 centimetri, s-a vandut cu peste 25 de milioane de dolari la o licitatie de arta chineza in Hong Kong, potrivit CNN.

Descris de casa de licitatii Sotheby’s drept „foarte important”, obiectul a fost realizat in timpul imparatului Yongzheng, care a condus China intre 1722 si 1735, desi smaltul a fost probabil pictat la scurt timp dupa moartea sa. Face parte dintr-o traditie cunoscuta sub numele de „falangcai” sau „culori straine”, un nume dat portelanului provenit din cuptoarele imperiale din Jingdezhen, dar emailat de artizanii din Orasul Interzis din Beijing.

Pictura de pe castronul care s-a vandut cu 25,3 milioane de dolari, infatiseaza doua randunele, un cais inflorit si o salcie, precum si un fragment dintr-o poezie despre care se crede ca a fost comandata de imparatul Wanli, predecesorul dinastiei Ming al lui Yongzheng.

In catalog, expertul in ceramica Regina Krahl a scris ca motivele cu pasari si flori erau populare in perioada Yongzheng. Ea a descris, de asemenea, castronul ca fiind dintr-un lot mic de articole reprezentand „apogeul picturii pe portelan, o arta care nu a fost niciodata depasita”.

„Piesele pictate cu motive atat de rare si rafinate ale naturii precum cele vazute aici, care invaluie vasul ca un sul desfasurat, au fost realizate la Beijing doar pentru o perioada foarte scurta”, a scris ea, adaugand ca majoritatea exemplelor ramase sunt acum pastrate in Muzeul Palatului din Taiwan.

Parte dintr-o pereche, vasul a fost consemnat pentru prima data intr-o colectie a capitanului de nava comerciala din Shanghai, Charles Oswald Liddell, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Cele doua vase au fost despartite in 1929, cand au fost vandute fiecare cu 150 de lire sterline (in valoare de putin peste 7.600 de lire sterline, sau 9.400 de dolari, in banii de astazi). „Geamanul” castronului se afla acum la British Museum din Londra, a spus Sotheby’s.

Cel vandut sambata a trecut intre timp pe la mai multi proprietari, printre care si mostenitoarea imperiului Woolworth, americanca Barbara Hutton. Cel mai recent a fost achizitionat de femeia de afaceri Alice Cheng, care l-a achizitionat in 2006 pentru suma record atunci, de 19,3 milioane de dolari americani.

Piesa a facut parte din loturile din seria de primavara Sotheby’s Hong Kong, o succesiune de vanzari importante care marcheaza 50 de ani de cand casa de licitatii a inceput sa functioneze in Asia. Printre obiectele scoase la licitatie se numara ceasuri, genti de mana si vinuri de epoca.

Diferitele obiecte de arta chineza s-au vandut pentru suma totala de 208,5 milioane de dolari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: