Un voluntar taiwanez a fost ucis in Ucraina. Taipei: „Ucraina este un model pentru Taiwan. Si noi luptam pentru libertate si democratie si stim ca Ucraina va castiga”

externe

Un voluntar taiwanez a fost ucis in Ucraina, el facea parte din Legiunea Internationala. Este primul taiwanez care moare pe frontul din Ucraina contra Rusiei.

„Se afla intr-un buncar din transee cand un proiectil de artilerie a cazut langa el, afectandu-i grav, instantaneu, partea din spate a capului. Noi, taiwanezii, avem nevoie de ajutor pentru a-i trimite trupul inapoi acasa”, anunta prietenii voluntarului.

Ucraina este ‘un model pentru Taiwan’, a declarat pe 26 octombrie ministrul de externe taiwanez Joseph Wu, care a anuntat un viitor ajutor de 56 milioane de dolari pentru Kiev pentru refacerea de infrastructuri devastate de loviturile fortelor ruse.

De cand Rusia a declansat in februarie o vasta ofensiva asupra teritorului ucrainean, care a intarit temerile ca, la randul sau, China si-ar putea pune in practica amenintarile de a prelua controlul asupra Taiwanului, Ucraina se bucura in aceasta insula de un sprijin masiv.

‘Ucraina este un model pentru Taiwan’, a afirmat Wu, care a primit la Taipei parlamentari ucraineni si lituanieni.

‘Si noi luptam pentru libertate si democratie si stim ca Ucraina va castiga. Glorie Ucrainei si noi vom castiga impreuna cu Ucraina!’, a adaugat el.

Donatia de 56 milioane de dolari, care mai trebuie aprobata de parlamentul taiwanez, va fi destinata mai ales reconstructiei de scoli si spitale.

Ea urmeaza dupa o campanie publica de strangere de fonduri in favoarea Ucrainei prin care s-au colectat aproape 33 milioane de dolari in doar patru saptamani la inceputul anului.

Ministrul de externe taiwanez a anticipat ca presiunile Chinei se vor intensifica asupra celor 14 tari care au relatii diplomatice cu Taipei, dupa ce Xi Jinping si-a consolidat puterea la recentul congres al Partidului Comunist Chinez, intrucat responsabilii chinezi vor dori sa-si ‘arate loialitatea’ fata de presedintele ajuns la al treilea mandat.

‘Am primit informatii care ne alerteaza (…). Speram ca relatiile noastre diplomatice nu vor fi influentate de China’, a spus Wu in parlamentul de la Taipei.

‘Toate ambasadele si misiunile noastre sunt mentinute in regim de vigilenta ridicata (…) Vom verifica aceste informatii si vom lua masuri pentru consolidarea relatiilor diplomatice, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: