news

Unanimitate la CCR: „2023 este declarat drept Anul Centenarului Constitutiei Romaniei Intregite”

Plenul Curtii Constitutionale a decis, in sedinta de miercuri, cu unanimitate de voturi, declararea anului 2023 drept Anul Centenarului Constitutiei Romaniei Intregite.

Potrivit unui comunicat de presa, CCR a avut in vedere ca adoptarea Constitutiei din 1923 marcheaza „un moment unic in istoria constitutionala a Romaniei, prin care s-a desavarsit si s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentala, proiectul national al romanilor de infaptuire a statului national unitar roman”, fiind actul politico-juridic care a permis unificarea legislativa si administrativa a statului roman dupa Marea Unire de la 1918.

Constitutia din 1923 a consacrat pentru prima oara in istoria constitutionala a Romaniei, prin articolul 103, „dreptul de a judeca constitutionalitatea legilor si a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constitutiunii”, mentioneaza CCR.

Conform comunicatului, in 2023, Romania celebreaza 100 de ani de la adoptarea Constitutiunii promulgate de Regele Ferdinand I al Romaniei, la 28 martie 1923, prin Decretul regal 1360, ca asezamant constitutional necesar „pentru consolidarea si temeinica propasire a scumpei Noastre Romanii”.

„In acest context aniversar, Curtea Constitutionala va celebra Centenarul Constitutiei Romaniei Intregite prin organizarea pe parcursul anului 2023 a mai multor evenimente, actiuni, dezbateri, conferinte, manifestari stiintifice si expozitii tematice, impreuna cu celelalte autoritati ale statului, precum si cu societatea civila si academica”, se precizeaza in comunicat.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

17 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

23 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

O oră ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago