Unde greseste Vestul in lupta cu ISIS: „65.000 de alti jihadisti sunt gata sa le ia locul”

externe

Vestul face o greseala strategica, focalizandu-si eforturile anti-teroriste asupra gruparii teroriste Stat Islamic, trecand cu vederea alte grupari, informeaza un nou raport. Aproximativ 60% din luptatorii sirieni pot fi clasificati ca islamisti, avand obiective similare cu cele ale ISIS.

Acesti luptatori fac parte din cel putin 15 grupari militante, grupari ignorate in mare parte de catre Vest, citeaza presa britanica Centrul pentru Religie si Geopolitica, consiliu de experti aflat sub tutela fundatiei Faith infiintata de Tony Blair.

Mai putin de un sfert din grupurile cercetate de catre Centru nu au o agenda ideologica, insa multe din ele sunt gata sa lupte alaturi de islamisti si sa le accepte conducerea in Siria postbelica.

„Vestul risca un esec strategic daca se concentreaza doar pe ISIS. Infrangerea lor militara nu va incheia jihadismul global. Nu putem bombarda o ideologie, insa razboiul nostru este unul ideologic”, se spune in raportul ce va fi publicat luni, relateaza The Telegraph.

Raportul apare doar la cateva zile dupa ce Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a trasat o harta a tranzitiei politice din Siria. Rezolutia adoptata vineri enumera doar doua grupari militante in Siria, ISIS si Frontul Al Nusra, o ramura din al-Qaeda, carora li se interzice participarea la negocierile legate de viitorul tarii sub egida Natiunilor Unite.

Raportul avertizeaza ca eventuala infrangere a ISIS va reprezenta un imbold pentru atacuri teroriste in afara Siriei sub sloganul unificator „Vestul a distrus califatul”.

Acesta mai spuna ca in cazul in care guvernul presedintelul Bashar Assad renunta la putere, asa cum multi jucatori straini si grupari cer de multi ani, razboiul din Siria mai degraba s-ar intensifica decat sa se incheie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: