Unde se afla Vladimir Kara-Murza? Activistul politic rus nu se mai afla in inchisoarea din Siberia unde isi ispasea pedeapsa de 25 de ani pentru tradare

externe

Proeminentul activist politic si jurnalist rus Vladimir Kara-Murza, care ispaseste o pedeapsa de 25 de ani pentru tradare, a disparut din inchisoarea din Siberia unde se afla, au anuntat sustinatorii sai, potrivit The Guardian.

Kara-Murza, in varsta de 42 de ani, se afla intr-o inchisoare din regiunea Omsk, dar o scrisoare trimisa lui de activistul si jurnalistul Alexander Podrabinek a fost returnata cu mentiunea ca detinutul nu se mai afla acolo, a scris Podrabinek pe Facebook.

Vadim Prokhorov, avocatul lui Kara-Murza, a declarat ca unui alt avocat care a incercat sa-l viziteze luni pe activistul politic i s-a spus ca acesta nu se afla in inchisoare, potrivit canalului de stiri Telegram Agentstvo.

„Nu exista motive pentru transferul sau si asta este si mai infricosator, deoarece sotul meu este in mainile acelorasi oameni care au incercat sa-l omoare de doua ori, in 2015 si 2017. Cer ca guvernul rus sa ne furnizeze informatii despre locul unde se afla sotul meu”, a spus sotia sa, Evgenia Kara-Murza.

Vladimir Kara-Murza, care a supravietuit de doua ori unor tentative de otravire pe care le-a pus pe seama autoritatilor ruse, a respins acuzatiile impotriva lui ca fiind o pedeapsa pentru ca l-a infruntat pe Vladimir Putin si a asemanat procedurile cu procesele spectacol de sub dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Transferurile in cadrul sistemului penitenciar al Rusiei sunt invaluite in mister, iar detinutii pot disparea timp de cateva saptamani. Sustinatorii lui Alexei Navalnai s-au alarmat in decembrie cand nu a putut fi gasit.

Navalnai, care ispaseste o pedeapsa de 19 ani, a reaparut intr-o colonie dincolo de Cercului polar. Anterior, el a fost retinut in regiunea Vladimir din centrul Rusiei, la aproximativ 230 km de Moscova.

Kara-Murza a fost arestat in 2022 si ulterior condamnat la 25 de ani de inchisoare sub acuzatii provenind dintr-un discurs sustinut in acelasi an in fata Camerei Reprezentantilor din Arizona, in care a denuntat invazia pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia.

Sub Putin, miscarile de neutralizare a opozitiei si de inabusire a criticilor s-au intensificat dupa inceperea razboiului din Ucraina, fiind adoptata inclusiv o lege care incrimineaza defaimarea armatei ruse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: