externe

Ungaria anunta ca e gata sa renunte la banii pentru PNRR: „Nu acceptam santajul, nu vom face niciun compromis”

Guvernul ungar a calificat marti ca inacceptabil ceea ce considera a fi un santaj din partea Bruxelles-ului cu privire la validarea planului sau de redresare si se declara gata sa renunte la fondurile europene, cu doua zile inaintea expirarii termenului limita de examinare de catre Comisia Europeana, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Da, ne putem lipsi” de fondurile europene,”avem destui bani pentru a incepe aceste proiecte” de redresare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto intr-un interviu acordat AFP la Strasbourg.

Analiza planului de redresare transmis la Bruxelles pe 12 mai, dar care se confrunta de luni de zile cu dezacorduri pe subiectul respectarii statului de drept in Ungaria, a fost prelungita pana pe 30 septembrie de catre Comisia Europeana. Executivul european a evidentiat in special o lupta insuficienta impotriva coruptiei si lipsa de independenta din justitie.

Szijjarto nu se asteapta la un acord din partea Bruxelles-ului pana joi. In opinia sa,”dezbaterea nu este daca planul de redresare este bun sau nu”. Blocajul are legatura cu adoptarea in iunie a unei legi acuzate ca submineaza drepturile persoanelor LGBT +, lege pe care guvernul Viktor Orban o prezinta drept un instrument pentru protejarea copiilor.

„Folosirea fondurilor europene ca mijloc de santaj pentru a promova schimbarea politica este inacceptabila”, a insistat Peter Szijjarto.

Daca Bruxellesul decide sau nu sa prelungeasca in continuare termenul limita pentru examinarea planului Ungariei de investitii si reforma care ar permite Budapestei sa beneficieze de 7,2 miliarde de euro in subventii din partea UE,”nu cred ca are vreo importanta, pentru ca nu vom face niciun compromis pe acest subiect”, a afirmat ministrul ungar de externe.

Seful diplomatiei ungare a evidentiat recenta imbunatatire a ratingului datoriei Ungariei de catre Moody’s, precum si o „cerere uriasa” pentru obligatiunile pe termen lung ale tarii.

Luni, o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a spus ca nu poate „spune in avans daca ne indreptam, sau nu, spre un acord”.

Ungaria detine pana in noiembrie presedintia rotativa semestriala a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, iar prioritatile sale sunt protectia minoritatilor nationale, protectia familiilor si dialogul inter-religios.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

4 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

7 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

7 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

7 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

7 ore ago