Ungaria, cea mai corupta tara din Europa – Transparency International. In Moldova, coruptia a inceput sa scada

politica

Conform ultimului raport al Transparency International, Ungaria este perceputa ca avand cel mai ridicat nivel de coruptie din sectorul public din UE, informeaza Politico. Clasamentul Transparency International mai arata ca, in Romania, coruptia a inceput sa scada comparativ cu perioada guvernarii PSD-Dragnea.

Cu scoruri cuprinse intre 42 si 46 din 100, Ungaria, Bulgaria si Romania se afla la mare distanta de primele trei tari scandinave, Danemarca fiind incoronata ca cea mai putin corupta (90), urmata de Finlanda (87) si Suedia (83), arata TI.

Raportul TI arata si care este perceptia asupra coruptiei in Romania in ultimii ani.

Danemarca si Finlanda sunt, de asemenea, in fruntea clasamentului mondial, Finlanda fiind la egalitate cu Noua Zeelanda (87), datorita „institutiilor lor democratice puternice si a respectului fata de drepturile omului”, in timp ce Siria si Sudanul de Sud (13) si Somalia (12), „implicate in conflicte prelungite”, se afla la coada clasamentului.

Luxemburg, Regatul Unit si Austria si-au vazut scorurile scazand semnificativ din 2017, in timp ce Irlanda este singura tara membra a UE al carei scor s-a imbunatatit. Moldova, care a primit statutul de candidat la UE in iunie anul trecut, si-a imbunatatit, de asemenea, scorul.

Cu un scor de 28, Rusia are unul dintre cele mai slabe rezultate din zona de est a Europei, iar invazia sa la scara larga a Ucrainei din februarie anul trecut este o „reamintire clara a amenintarii pe care coruptia si absenta responsabilitatii guvernamentale o reprezinta pentru pacea si securitatea globala”, potrivit unui comunicat de presa publicat impreuna cu raportul.

Scorul Ucrainei este doar putin mai mare (33), dar tara „a intreprins reforme importante si s-a imbunatatit in mod constant” de la inceputul razboiului.

Dar conflictul nu a pus capat coruptiei din tara, dupa cum arata scandalul recent care l-a fortat pe ministrul adjunct al apararii din Ucraina sa demisioneze – ceea ce arata ca „mecanismele anticoruptie ale tarii ii fac pana acum pe functionarii publici sa raspunda”, se arata in raport.

Marea Britanie si Qatar se afla la minime istorice in editia din acest an – desi pentru Doha raportul nu face o legatura directa cu asa-numitul scandal de coruptie Qatargate, care a zguduit Bruxelles-ul.

Indicele foloseste date din sondaje bazate pe interviuri cu experti si oameni de afaceri din diverse surse (inclusiv Banca Mondiala si Forumul Economic Mondial) pentru a clasifica 180 de tari din intreaga lume in functie de nivelul perceput de coruptie, pe o scara de la 0 – care inseamna foarte corupt – la 100.

Definitia sa de „coruptie” se concentreaza pe exemple specifice care implica functionari publici, de la mita la deturnarea de fonduri publice, precum si pe capacitatea guvernelor de a limita coruptia in sectorul public.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: