„Ungaria chiar abuzeaza de increderea noastra”. Polonia este furioasa ca Ungaria ii blocheaza plati de 2 miliarde de euro pentru armele trimise in ajutorul Ucrainei

externe

Andrzej Duda, Polonia

Iritarea creste in Polonia din cauza blocarii platilor de catre Ungaria din Fondul european pentru pace, din care UE plateste despagubiri statelor membre pentru armele transferate in Ucraina, relateaza publicatia poloneza Onet.

Ungaria blocheaza alocarea de bani din Fondul european pentru pace, care a fost creat in cadrul Uniunii Europene. Polonia, ca si alte tari UE care au transferat arme in Ucraina, ar putea primi o rambursare partiala a banilor. Totusi, acest lucru nu s-a intamplat de un an incoace, pentru ca maghiarii folosesc instrumentul de veto in aceasta chestiune.

Potrivit publicatiei, acest subiect a fost abordat la o sedinta a Consiliului de Securitate Nationala, care a fost organizata de presedintele Andrzej Duda in ajunul plecarii delegatiei poloneze la Washington pentru summitul NATO.

„Daca ungurii nu ar fi blocat platile, am fi primit deja o parte semnificativa din fonduri inapoi. In total, am investit aproximativ 4,5 miliarde de euro in ajutor pentru Ucraina. Am fi putut deja sa primim aproximativ jumatate din bani inapoi”, a spus revoltat interlocutorul publicatiei din guvernul polonez.

„Maghiarii vin cu noi scuze de fiecare data. Recent, de exemplu, a existat o disputa cu privire la presupusul tratament rau al minoritatii maghiare in Ucraina. Avem o conversatie foarte aprinsa”, a adaugat oficialul.

In prezent, nu este clar cand va avea loc o astfel de conversatie intre Polonia si Ungaria si daca va avea loc, de exemplu, la Washington, in timpul summitului NATO.

Potrivit publicatiei, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, nu intentioneaza sa aiba o conversatie unu-la-unu cu seful diplomatiei maghiare, Peter Szijjarto.

„Ungaria chiar abuzeaza de increderea noastra… Aceasta nu este o pozitie aliata si prietenoasa”, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski jurnalistilor polonezi de la Washington. Ministrul a subliniat ca banii blocati de Budapesta ar trebui sa mearga catre Fondul pentru Modernizarea Fortelor Armate Poloneze.

Recent, guvernul polonez a elaborat un plan pentru a pune presiune asupra lui Viktor Orban in aceasta problema. Potrivit Onet, unul dintre instrumente ar trebui utilizat in stabilirea noii componente a Comisiei Europene.

„Acest proces tocmai a inceput. Avem parghie, pentru ca suntem una dintre tarile jucator in aceasta problema. Nu vom da inapoi. Ne asteapta o conversatie dificila”, a spus interlocutorul publicatiei.

UE a vorbit despre pedepsirea Ungariei si a guvernului lui Viktor Orban pentru activitatea sa internationala, inclusiv pentru falsa „mediere” privind incheierea razboiului din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: