Ungaria: Lucrarile de extindere a centralei nucleare de la Paks progreseaza. Instalatiile, construite in Rusia

externe

Lucrarile de extindere a centralei nucleare de la Paks progreseaza, iar graficul actual ar permite ca „primul beton”, care reprezinta o etapa foarte importanta, sa fie pus pana la sfarsitul acestui an, a declarat marti, la Budapesta, ministrul afacerilor externe si comertului exterior, Peter Szijjarto, in cadrul unei conferinte de presa cu seful companiei rusesti Rosatom, Alexei Lihaciov, potrivit hirado.hu.

Fabricatia celor doua instalatii nucleare de mare greutate, asa-numita capcana de topire a zonei si vasul reactorului, este la fel de critica, a adaugat Szijjarto.

In acest context, el a salutat faptul ca prima instalatie a fost deja finalizata in Rusia si ar putea fi livrata in toamna, ceea ce nu va fi o operatiune simpla, deoarece cantareste peste 700 de tone, echivalentul a aproximativ 15 avioane de pasageri Airbus A320.

Cealalta instalatie de importanta critica, cu o perioada de fabricatie indelungata, este vasul reactorului propriu-zis, a carui productie va incepe in aprilie – a precizat ministrul.

Peter Szijjarto a mai precizat ca in prezent sunt in curs de desfasurare lucrari de stabilizare a solului pe o suprafata de 17 hectare, ceea ce necesita forarea a 75 000 de piloti, dintre care 8 000 au fost deja executate. El a subliniat ca aceasta lucrari este efectuata de o companie germana si ar trebui sa fie finalizate pana in vara anului viitor.

„Vor fi aproximativ un milion si jumatate de metri de foraje in pamant. Daca aceasta lucrare nu ar fi executata pe Pamant, ci pe planeta Pluto, cu aceasta cantitate de foraje s-ar putea ajunge de la suprafata lui Pluto pana la miezul acestuia, doar pentru a avea o idee despre amploarea lucrarii” – a spus el.

„Doresc sa va informez ca lucrarile investitiei de la Paks progreseaza bine si constant, ne putem respecta planul de a conecta cele doua noi unitati la retea pana la inceputul deceniului urmator” – a mai spus ministrul.

El a subliniat ca extinderea de la Paks este un proiect cu adevarat international, la care participa, pe langa antreprenorul principal rus, companii subcontractoare germane, franceze, austriece, suedeze si americane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: