„Ungaria nu este o democratie!”. Parlamentul European cere activarea optiunii nucleare impotriva lui Viktor Orban

externe

Viktor Orban, legea privind protectia suveranitatii, organizatii straine, Ungaria

Parlamentul European a adoptat un nou raport in care condamna „eforturile deliberate si sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene si solicita rezultate in procesul prevazut la articolul 7.

Raportul adoptat joi, cu 433 voturi pentru, 123 impotriva si 28 abtineri, se bazeaza pe raportul cu care Parlamentul a declansat procedura prevazuta la articolul 7 in 2018, pentru a oferi o imagine de ansamblu a evolutiilor din cele 12 domenii de interes ale Parlamentului. Prin urmare, acesta demonstreaza modul in care valorile consacrate la articolul 2 din tratatele UE, inclusiv democratia si drepturile fundamentale in aceasta tara, s-au deteriorat si mai mult din 2018, prin „eforturile deliberate si sistematice ale guvernului ungar” si au fost exacerbate de lipsa de actiune a UE.

Parlamentul deplange incapacitatea Consiliului de a realiza progrese semnificative pentru a contracara regresul democratic. Deputatii subliniaza ca articolul 7 alineatul (1) nu impune unanimitatea intre statele membre pentru a identifica un risc clar de incalcare grava a valorilor UE si nici pentru a emite recomandari si termene concrete.

Acestea afirma ca orice intarziere suplimentara in luarea de masuri in temeiul articolul 7 pentru a proteja valorile UE in Ungaria ar constitui o incalcare a principiului statului de drept de catre Consiliu.

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicala de sanctiuni existenta impotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei. De aceea este numit „optiunea nucleara”.

Eurodeputatii indeamna Comisia sa utilizeze pe deplin toate instrumentele de care dispune si, in special, Regulamentul privind conditionalitatea bugetara, potrivit unui comunicat al PE.

Intr-un moment in care valorile UE sunt amenintate in special de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei si de actiunile sale anti-UE, acestia solicita Comisiei:

– sa se abtina de la aprobarea planului de redresare si rezilienta al Ungariei pana cand Ungaria respecta pe deplin toate recomandarile relevante ale semestrului european si pune in aplicare toate hotararile relevante ale Curtii de Justitie a UE si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului;
– sa excluda de la finantare acele programe de coeziune care contribuie la utilizarea abuziva a fondurilor UE sau la incalcari ale statului de drept;
– aplicarea mai stricta a Regulamentului privind dispozitiile comune si a Regulamentului financiar pentru a combate orice utilizare abuziva a fondurilor UE din motive politice.

„Concluziile prezentului raport sunt clare si irevocabile: Ungaria nu este o democratie. A fost mai urgent ca niciodata ca Parlamentul sa adopte aceasta pozitie, avand in vedere rata alarmanta in care statul de drept inregistreaza regrese in Ungaria. Pe langa recunoasterea strategiei autocratice a Fidesz, majoritatea larga a deputatilor care sprijina aceasta pozitie in Parlamentul European este fara precedent. Acesta ar trebui sa fie un semnal de alarma adresat Consiliului si Comisiei”, a declarat Gwendoline Delbos-Corfield (Verzi/ALE, Franta), raportoarea Parlamentului privind situatia din Ungaria.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: