Ungaria nu l-a uitat pe Ponta. Noi declaratii DURE la adresa fostului premier

politica

Relatiile ungaro-romane s-au deteriorat in 2015, a remarcat viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjen, in timp ce a laudat politica Budapestei fata de maghiarii de peste hotare, adaugand ca a fost „probabil, anul cel mai de succes”.

Toate programele aferente lansate de guvernul ungar in ultimii cinci ani au fost realizate „fara obstacole”, a afirmat Zsolt Semjen la radioul public. Ca un exemplu, el a mentionat programul Korosi Csoma destinat sa ajute comunitatile maghiare din diaspora sa-si mentina identitatea maghiara si limba.

In timp ce Slovacia si Romania sunt membri ai Uniunii Europene si comunitatile lor etnice maghiare au acces de asemenea la resursele UE, guvernul ungar a continuat sa concentreze asistenta sa financiara spre maghiarii din Serbia si Ucraina in 2015, a mai spus Semjen. Guvernul a lansat un program de dezvoltare economica fara precedent de 50 miliarde de forinti (160 milioane euro) in Voivodina, nordul Serbiei, inclusiv imprumuturi preferentiale, a precizat el.

Ungaria doreste sa faca injectii de capital similare in regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, dar statul ucrainean a respins planul, a mai precizat viceprim-ministrul ungar.

Semjen a declarat ca relatiile economice Slovacia-Ungaria au inflorit in 2015, in timp ce relatiile politice au fost mai bune decat inainte. El a numit drept o „evolutie istorica” faptul ca soldati slovaci au venit sa ajute Ungaria sa-si apere frontiera de sud in timpul crizei migrantilor. Acest episod, a spus el, poate deschide calea pentru progrese in continuare in chestiunile legate de minoritati.

Cu toate acestea, relatiile interstatale ungaro-romane s-au deteriorat, precum si legaturile guvernului roman cu comunitatea etnica maghiara din Romania, in timp ce guvernul de stanga al lui Victor Ponta „a distrus deliberat” ceea ce a fost construit in timpul guvernelor precedente, a remarcat Semjen, citat de MTI.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: