externe

Ungaria nu va sustine „propunerea prematura” de aderare a Ucrainei la UE, a declarat seful de cabinet al lui Viktor Orban

Un oficial ungar a semnalat ca tara sa nu va sustine o „propunere prematura” care ar admite ca Ucraina sa devina membra a Uniunii Europene (UE). Gergely Gulyas, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a facut aceste remarci in timpul unei conferinte de presa sustinute joi la Budapesta, mentionand ca este prematur sa se inceapa discutiile oficiale pe aceasta tema, potrivit The Associated Press.

„Avem de-a face cu o propunere complet prematura”, a declarat Gulyas in cadrul conferintei de presa, adaugand ca Ungaria „nu poate contribui la o decizie comuna” privind invitarea Ucrainei sa se alature blocului membru. Gulyas a mai spus ca Ungaria nu intentioneaza sa sustina amendamentele propuse la bugetul UE, care ar oferi Ucrainei un ajutor pe termen lung de peste 54 de miliarde de dolari.

Seful de cabinet al lui Orban a adaugat ca blocul membru retine „ilegal” fonduri de la tara sa, mentionand ca, in consecinta, guvernul a refuzat sa sustina orice amendament bugetar. Acest lucru survine in conditiile in care Orban, unul dintre aliatii presedintelui rus Vladimir Putin in cadrul uniunii, a fost un principal oponent al aderarii Ucrainei la blocul celor 27 de tari, afirmand la inceputul acestei luni ca el si guvernul sau vor respinge discutiile din decembrie cu privire la invitarea tarii suverane sa inceapa negocierile de aderare.

La inceputul acestui an, Orban a amenintat ca va retrage sprijinul acordat Ucrainei in razboiul acesteia impotriva Rusiei, din cauza ingrijorarilor legate de tratamentul aplicat etnicilor maghiari. La inceputul acestei luni, bratul executiv al UE a recomandat ca Ucraina sa fie autorizata sa inceapa negocierile de aderare dupa ce va rezolva problemele de guvernanta care includ coruptia, preocuparile legate de lobby si restrictiile care impiedica minoritatile din tara sa citeasca si sa studieze propriile limbi.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

POLITICO: Cei mai „ciudati” 23 de eurodeputati care intra in Parlamentul European. „Sosoaca – politicianul roman preferat al Rusiei” este „in top”

„Ne-am facut propriul nostru grup, al celor mai trasniti eurodeputati, care vin in noul Parlament…

38 de minute ago

Germania a blocat un nou set de sanctiuni la adresa Rusiei care vizau livrarile de gaze. Berlinul s-a opus cu veto si in privinta altor sanctiuni

Tarile Uniunii Europene nu au reusit sa aprobe un nou pachet de sanctiuni care vizeaza…

O oră ago

Simion, candidatul AUR la Presedintie. El a anuntat ca va intra in turul 2 cu un PSD-ist

Consiliul National de Conducere al Aliantei pentru Unirea Romanilor a decis sambata, cu unanimitate de…

O oră ago

Ironiile lui Biden privind varsta lui Donald Trump: „Ia-o ca de la un batran la altul: varsta este doar un numar”

Donald Trump a implinit vineri varsta de 78 de ani, aniversare care le-a reamintit alegatorilor…

57 de minute ago

Dupa Venetia, Barcelona si Amsterdam, si Alaska vrea sa limiteze numarul navelor de croaziera dupa un numar record de 1,65 milioane de turisti anul trecut

Alaska urmeaza sa limiteze numarul de pasageri ai navelor de croaziera care sosesc in portul…

3 ore ago