Ungaria refuza sa mai plateasca despagubiri detinutilor pentru conditiile din puscarii. Nici macar cele decise de CEDO

externe

Ungaria nu le va mai plati detinutilor despagubiri decise de instante, inclusiv de CEDO, pe motivul conditiilor necorespunzatoare din inchisori, a declarat miercuri un oficial ungar la postul Hir TV, citat de agentia DPA.

”Statul ungar a sistat plata compensatiilor acordate delincventilor detinuti in inchisori”, a anuntat Bence Tuzson, secretar de stat la cabinetul premierului Viktor Orban, citata de Agerpres.

Acordarea unor astfel de compensatii este decisa prin verdicte ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ori ale instantelor ungare.

Oficialul ungar a estimat la circa 12.000 numarul cazurilor de acest fel in tara sa. ”Este binecunoscut ca astfel de cazuri pot fi castigate pe banda rulanta”, a subliniat el, adaugand ca avocatii si ONG-urile au reusit sa-si creeze un ”model de afaceri” cu ajutorul unor asemenea dosare.

Guvernul de la Budapesta doreste sa puna stop acestor practici si sa initieze o discutie cu Consiliul Europei si cu Parlamentul European, estimand ca nu este normal ca infractorii condamnati sa primeasca despagubiri doar pe motivul conditiilor inadecvate din penitenciare.

Acesta poate fi insa un nou posibil subiect de disputa intre Budapesta si Bruxelles, dupa criticile institutiilor europene la adresa Ungariei privind situatia statului de drept si masurile impotriva migratiei.

Mai mult despre:

Comentarii: