Ungaria refuza sa primeasca trupe NATO pe teritoriul ei: „Ne putem descurca”. In plus, Budapesta nu este de acord ca Ucraina sa adere la NATO

externe

Viktor Orban, blocare, ajutoare UE, Ucraina, aderare, scrisoare, Charles Michel

Ungaria nu are nevoie de trupe NATO pe teritoriul sau in contextul actualului conflict din Ucraina, a declarat joi ministrul apararii, Tibor Benko, intr-un interviu acordat postului local de radio InfoRadio.

Oficialul a confirmat informatiile potrivit carora SUA si NATO au negociat cu toate statele membre care se invecineaza cu Rusia, Ucraina sau cu ambele, cu privire la desfasurari suplimentare de trupe. Cu toate acestea, Budapesta considera ca propria armata este capabila sa asigure toata securitatea de care are nevoie, fara niciun ajutor din partea trupelor NATO.

„Ungaria a creat deja o astfel de forta nationala, a dezvoltat astfel de capacitati nationale incat, in situatia actuala, nu este necesar sa se bazeze pe alte forte si trupe straine. In situatia actuala, nu consideram ca este oportun – si nici nu cerem – ca intaririle NATO sa fie desfasurate aici. Ne putem descurca”, a declarat Benko, citat cu satisfactie de Russia Today.

Ministrul ungar al Apararii a reiterat, de asemenea, opozitia tarii sale fata de aspiratiile Ucrainei de a adera la NATO. Desi Budapesta a sustinut initial aceasta miscare, pozitia sa s-a schimbat pe masura ce Kievul a demonstrat un comportament „inacceptabil” pentru un potential membru al aliantei, a explicat Benko.

„Ucraina a actionat impotriva maghiarilor care traiesc in Transcarpatia si a avut un comportament inacceptabil pentru alianta. Dupa aceea, guvernul isi mentine pozitia ca Ucraina nu este pregatita sa adere, deoarece nu indeplineste standardele NATO”, a declarat Benko.

Kievul si Budapesta sunt de mult timp in dezacord in ceea ce priveste tratamentul minoritatii etnice maghiare care traieste in regiunea Zakarpatia, in vestul Ucrainei. Regiunea a ramas sub stapanire maghiara pana la inceputul secolului al XX-lea, schimband de mai multe ori stapanul si ajungand sa faca parte din Uniunea Sovietica dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Relatiile dintre Ucraina si Ungaria s-au deteriorat rapid dupa ce autoritatile de la Kiev au adoptat o lege controversata privind educatia, care a restrictionat puternic drepturile minoritatilor etnice de a invata in scoli in limba lor materna.

La sfarsitul anului 2018, disputa a escaladat atunci cand mass-media ucrainene au difuzat imagini care pretindeau ca arata un consul ungar care distribuie pasapoarte ale tarii unor etnici maghiari care traiesc in vestul Ucrainei. Scandalul – agravat de faptul ca detinerea dublei cetatenii este ilegala  in conformitate cu legislatia ucraineana – a dus la expulzarea unor diplomati si la un razboi aprins al declaratiilor intre cele doua natiuni.

Presedintele american Joe Biden a declarat vineri reporterilor ca America isi va spori prezenta militara in Europa de Est, desfasurand un numar mic de trupe suplimentare in regiune „pe termen scurt”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: