Ungaria renunta la plafonarea preturilor la benzina si motorina, pe fondul penuriei tot mai grave de carburanti

externe

Guvernul Victor Orban a renuntat la plafonul de pret pentru carburanti, impus in luna noiembrie 2021, pe fondul crizei provocate de lipsa importurilor si de panica care a impins soferii sa cumpere cat mai multa benzina si motorina, formand cozi interminabile, potrivit dailynewshungary.com

Gergely Gulyas, seful de cabinet al premierului Victor Orban, a transmis marti intr-o conferinta de presa comuna cu Zsolt Hernadi, CEO al Mol, ca guvernul a fost nevoit sa renunte la plafon (care urma sa expire la sfarsitul anului) la recomandarea grupului Mol.

“Ungaria a fost exceptata de la sanctiunile petroliere impuse de UE impotriva Rusiei, dar cum Ungaria se bazeaza pe importuri, suntem si noi afectati, deoarece cumparam combustibil din Europa la un pret mai mare”, a declarat Gergely Gulyas,

Oficialul guvernamental a mai explicat faptul ca renuntarea la acest plafon va stimula, cel mai probabil, cresterea inflatiei, fara insa a transmite un procent estimativ. Inflatia anuala in Ungaria depaseste 21%.

Seful Mol, Zsolt Hernandi, a declarat ca restabilirea importurilor si, implicit, stabilizarea situatiei la nivel national va dura aproximativ doua luni, dar efectele eliminarii plafonului vor aparea in urmatoarele zile.

Zsolt Hernadi se asteapta ca eliminarea plafonarii preturilor sa aduca rapid o imbunatatire vizibila in ceea ce priveste aprovizionarea. Potrivit lui Hernadi, preturile la care se va ajunge in statiile Mol vor fi de 641 HUF (1,56 euro)/litru pentru benzina si de 699 HUF (1,70 euro) /litru pentru motorina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: