Ungaria s-a opus prin veto la o rezolutie UE care sustinea emiterea de catre Curtea Penala Internationala (CPI) a unui mandat de arestare impotriva lui Vladimir Putin

externe

Guvernul ungar a blocat rezolutia UE prin care sustinea emiterea de catre Curtea Penala Internationala (CPI) a unui mandat de arestare impotriva lui Vladimir Putin, a aflat Bloomberg, citat de publicatia ungara Index.

Este vorba despre faptul ca, in numele guvernului ungar, Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe si Comertului, a refuzat sa semneze rezolutia lui Josep Borrell, Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, pe care acesta dorea sa o emita in numele tuturor statelor membre UE.

Vinerea trecuta, comisia de la Haga a emis un mandat de arestare impotriva presedintelui rus, invocand crime de razboi comise in conflictul din Ucraina.

Acum, Bloomberg a aflat ca statele membre ale Uniunii Europene au vrut sa emita o rezolutie comuna pentru a sustine mandatul de arestare.

Reprezentantul Guvernului Ungariei s-a opus prin veto.

Ca urmare, Josep Borrell a emis in cele din urma o declaratie doar in nume propriu, in care a salutat mandatul de arestare.

In plus, ministrii justitiei din cele 26 de state membre ale UE (fara Ungaria) au emis si ei propria rezolutie comuna in care au sustinut emiterea mandatului de arestare.

Bloomberg a mai precizat ca mandatul de arestare are deocamdata doar o semnificatie simbolica. Liderii UE pot sa discute despre veto-ul guvernului ungar in aceasta saptamana, cand Consiliul European, care reuneste sefii de stat si de guvern europeni, se reuneste la Bruxelles joi si vineri .

Guvernul ungar a fost de parere ca Josep Borrell ar fi trebuit sa emita o declaratie doar in numele sau si nu al tuturor statelor membre ale Uniunii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: