Ungaria scade preturile pentru sase alimente pentru ca oamenii sa reziste in fata cresterii preturilor la energie: zahar, faina, ulei, muschiul de porc, pieptul de pui si laptele

externe

Guvernul Ungariei a anuntat miercuri ca, in contextul recentei cresteri a inflatiei, se vor fixa preturile pentru o serie de alimente de baza la nivelul din octombrie 2021, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

„Am decis sa intervenim asupra preturilor a sase produse”, a spus premierul Viktor Orban, intr-o postare video pe Facebook.

Masura vizeaza zaharul, faina de grau, uleiul de floarea-soarelui, muschiul de porc, pieptul de pui si laptele cu 2,8% de grasime, a explicat prim-ministrul.

Orban a subliniat ca furnizorii cu amanuntul vor trebui sa coboare preturile la aceste sase produse la nivelul din 15 octombrie 2021, insa nu a mentionat compensari economice din partea Guvernului.

Premierul a justificat masura prin cresterea preturilor la energie si a adaugat ca aceste alimente vor putea fi cumparate la pret redus incepand din 1 februarie.

Ungaria a stabilit deja un pret maxim pentru benzina 98, care nu trebuie sa depaseasca 1,35 euro pe litru.

Desi electricitatea avea deja un pret maxim in Ungaria incepand din 2013, recenta majorare a preturilor la energie la nivel mondial are un efect secundar in tara centro-europeana, mai scrie EFE.

Conform calculelor preliminare ale Guvernului, inflatia in Ungaria a fost in 2021 de 5,1%, fata de 3,3% in 2020.

Ungaria, care nu se afla in zona euro, va avea in 3 aprilie alegeri legislative, iar Viktor Orban urmareste al patrulea mandat consecutiv, adauga agentia spaniola.

Mai mult despre: ,

Comentarii: