externe

Ungaria vrea sa elimine dependenta de gazele rusesti pana in 2025

Ungaria si-a stabilit ca obiectiv eliminarea dependentei de gazele rusesti pana in 2050, ca urmare a electrificarii la scara larga pana la acea data, a anuntat, astazi, ministru ungar al inovatiei si tehnologiei, Laszlo Palkovics, potrivit Digi24.

Ungaria este una dintre tarile europene cele mai dependente de importurile de gaze din Rusia. Conform unui acord semnat anul trecut, inainte de declansarea razboiului din Ucraina, Ungaria primeste 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria si Serbia, conform unui acord pe termen lung semnat cu Rusia, la care se adauga un miliard de metri cubi printr-o conducta din Austria. Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioada de 15 ani.

In iulie, guvernul condus de Viktor Orban a pus capat unei scheme de plafonare, care a fost valabila timp de un an, pentru preturile la utilitati platite de gospodariile cu un consum ridicat de energie.

Executivul ungar va analiza strategia energetica a Ungariei in primul trimestru din 2023, cautand sa reduca dependenta de gaze si majorand productia de electricitate care se bazeaza pe energia solara si nucleara, si avansand pe segmentul fermelor eoliene.

Ca prim pas, Ungaria vrea sa reduca ponderea gazelor in totalul consumului de energie de la 35% in 2021 la 26% pana in 2030. Palkovics sustine ca revizuirea sistemului de energie al tarii, inclusiv reducerea consumului, majorarea ponderii regenerabilelor si a capacitatilor de stocare, vor costa aproximativ 24 miliarde de euro, din care 16 miliarde de euro ar putea veni din fondurile europene.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Mircea Geoana, atac direct la Ciolacu: „Atunci cand liderii de azi ai tarii se exprima in limba romana, ai senzatia ca iti vorbeste corigentul clasei”

Mircea Geoana, potential candidat la presedintie, sustine ca Romania este condusa de o generatie politica…

30 de minute ago

Germania va achizitiona din Statele Unite trei sisteme de rachete HIMARS pentru a le dona Ucrainei

Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze trei lansatoare pentru…

2 ore ago

Starea de sanatate a actorului Florin Piersic este „usor imbunatatita”, anunta Spitalul de Ortopedie „Foisor”

Starea de sanatate a actorului Florin Piersic este usor imbunatatita, cu o evolutie lent favorabila,…

O oră ago

Utilizarea combustibililor fosili a scazut la un nivel record, in aprilie, in Uniunea Europeana. O treime din energia UE a venit de la fotovoltaice si eoliene

Scaderea productiei de energie electrica cu combustibili fosili a fost determinata de cresterea eoliana si…

2 ore ago