Unionist adevarat, indignat de „scandalul” facut de Simion la granita: „O pui pe Maia Sandu intr-o situatie imposibila. Moscova rade cu lacrimi”

analize

Scandalul provocat de compresedintele AUR, George Simion, este sanctionat dur de Marius Diaconescu, conferentiar universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti. Diaconescu subliniaza ca Simion „nu a facut absolut nimic in favoarea Republicii Moldova” de cand este parlamentar: „Cui ii foloseste spectacolul pe care l-ai provocat in punctul de trecere a frontierei din Leuseni?”.

„Deputatul George Simion, liderul partidului AUR, face scandal la punctul de trecere a frontierei in Republica Moldova de la Albita / Leuseni. Desi stie ca are interdictie in R. Moldova pana in 2023, vrea sa forteze declansarea unui scandal mediatic. Este deputat in Parlamentul Romaniei de aproape 3 luni, dar nu a luat niciodata cuvantul si nu a avut nicio initiativa referitoare la R. Moldova. De ce face acest scandal la granita?

De aproape 3 luni George Simion este deputat in Parlamentul Romaniei. In acest interval de timp nu a facut absolut nimic in favoarea Republicii Moldova: niciun discurs la tribuna Parlamentului Romaniei si nicio initiativa legislativa referitoare la relatiile dintre Romania si Republica Moldova”, arata Diaconescu pe blogurile Adevarul.

Diaconescu mentioneaza ca l-a sustinut pe Simion in urma cu cativa ani, insa acum acesta face doar „spectacol mediatic”.

„In urma cu cativa ani, cand lui George Simion i s-a pus interdictie de a intra in Republica Moldova, am fost solidar cu el: in 2014, 2015 si 2016. Nu imi retrag cuvintele scrise atunci, pentru ca stiu ce a facut in acele timpuri George Simion pentru cauza Re-Unirii Basarabiei. George Simion, gata, a trecut vremea spectacolului pentru presa, este nevoie de actiuni concrete pe plan politic. Trebuie sa folosesti la maxim instrumentele pe care le ai la dispozitie in calitate de parlamentar. Aceasta este calitatea pe care o ai, de membru al Parlamentului Romaniei, care nu iti confera doar privilegiul de a avea un pasaport diplomatic, ci iti impune anumite obligatii, inclusiv de conduita in spatiul public si, cu atat mai mult, in relatiile internationale.

Unionismul nu este o calitate personala, nici asumata si nici acordata. Unionismul este o stare de spirit, pe care fiecare dintre noi o traieste sau nu si actioneaza in consecinta.

Cui ii foloseste spectacolul pe care l-ai provocat in punctul de trecere a frontierei din Leuseni? Este evident ca interdictia a fost decisa politic la Chisinau in 2018, dar legislatia in vigoare permite o singura solutie pentru anularea ei: atacarea ei in instanta, nu scandal in vama. Te inseli daca tu crezi ca acest scandal va intari miscarea unionista. Unionismul are nevoie de fapte concrete pentru a apropia cele doua maluri ale Prutului. A trecut vremea demagogiei, a venit vremea faptelor! E plin de demagogi in Parlamentul de la Bucuresti. Ziceai pe vremuri ca politicienii romani nu fac nimic pentru cauza Basarabiei. Vad ca ai ajuns in aceeasi situatie. Ce ai facut tu, George Simion, pentru Basarabia, de cand esti parlamentar?”, subliniaza Diaconescu.

El atrage atentia ca actiunile lui Simion o vulnerabilizeaza pe Maia Sandu si fac jocul Rusiei.

„In aceasta perioada se desfasoara o campanie organizata impotriva presedintelui R. Moldova, Maia Sandu, pentru a-i reduce succesul la electorat in perspectiva alegerilor parlamentare anticipate. Chiar daca nu constientizezi dimensiunea acestei batalii din Basarabia, George Simion, vei fi asociat, cu sau fara voia ta, cu cei care actioneaza impotriva presedintelui pro-european al R. Moldova, pentru ca o pui intr-o situatie imposibila. Maia Sandu, ca presedinte, nu poate anula interdictia, ea nu se poate substitui unei instante de judecata; exact asta ar vrea si inamicii sai politici. Actiunea ta in vama din Leuseni, care va avea doar un succes mediatic, va ridica semne de intrebare la o parte dintre alegatorii sai, care provin din randul unionistilor. Cui serveste aceasta dezbinare a electoratului pro-european? Moscovei! Asta vrei, George Simion? Nu cred.

(…) Moscova rade cu lacrimi de incapacitatea romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, care se declara unionisti, dar sunt dezbinati. Moscova savureaza spectacolul de imagine pe care il faci in vama la Leuseni. Sunt sigur ca nu asta vrei, George Simion!”, a concluzionat Diaconescu.

Citeste si: Invazia lui Simion in Moldova s-a incheiat flasc: „Vroiam sa intru in greva foamei, nu e momentul”. El o acuza pe Maia Sandu de „lasitate”

Mai mult despre: ,

Comentarii: