Uniunea Europeana anunta un sprijin financiar pentru fermierii din statele destabilizate de afluxul de cereale ucrainene, printre care Romania

externe

cereale, Rusia, furate, Ucraina

Comisia Europeana a anuntat luni ca doreste sa recurga la o rezerva de criza pentru a sprijini fermierii din Polonia, Romania si Bulgaria, destabilizati de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporara a comertului cu UE dupa invazia tarii de catre Rusia, potrivit TVR.

Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finantat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea „pierderilor economice datorate cresterii importurilor de cereale si oleaginoase” venite din Ucraina „si limitarea impactului dezechilibrelor pietei”, a indicat executivul european.

Bruxellesul propune sa aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane si Romaniei 10,05 milioane si, in plus, autorizeaza cele trei tari sa dubleze aceste sume prin ajutoare de stat, a precizat presei comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.

Propunerea este inaintata celor 27 de state membre care ar urma sa decida in cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie, potrivit Bruxellesului care spera sa faca primele plati pana la sfarsitul lui septembrie.

UE a suspendat in mai anul trecut, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina, pentru a sprijini economia tarii atacate de Rusia si – in domeniul agricol – pentru a-i permite sa-si exporte stocurile de cereale dupa inchiderea caii maritime pe Marea Neagra.

Ca urmare, statele vecine din UE au inregistrat o crestere a sosirilor de porumb, grau sau chiar seminte de floarea soarelui, destabilizand pietele locale in detrimentul fermierilor lor, a subliniat Wojciechowski.

Polonia si Bulgaria sufera de o importanta „oferta excedentara” care afecteaza preturile, in timp ce Romania, „nod al coridoarelor de solidaritate” pentru exportul productiei ucrainene spre restul lumii, sufera de presiuni asupra structurilor sale logistice, a explicat el.

In schimb, Ungaria si Slovacia nu au fost considerate suficient de afectate pentru a beneficia de acelasi sprijin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: