Universitatea Bucuresti, lovitura pentru Guvernul Ciuca: „Nu putem sustine Legea Educatiei. Legea perpetueaza un monopol asupra deciziilor si resurselor deja stabilit de vreo doua decenii”

news

Universitatea din Bucuresti nu poate sustine un proiect de lege care nu are o viziune privind promovarea invatamantului de calitate si a cercetarii fundamentale si perpetueaza sistemul „inechitabil” de finantare, a declarat rectorul Marian Preda.

„Ca sa fac o prima evaluare generala, in ciuda incercarilor noastre mai vechi sau recente de a sprijini proiectul prin implicarea specialistilor in educatie ai universitatii, prin consultari sau prin propuneri de imbunatatire a proiectelor de legi ale educatiei, situatia este foarte ingrijoratoare. Am fost ignorati, amanati, am tras semnale de alarma publice cu privire la lipsa de dialog, iar cand am ajuns la discutii si negocieri pe o lista minimala de modificari, pe care Consortiul Universitaria le-a facut, de altfel, publice, cele mai multe au fost respinse partial sau total”, a afirmat Preda, potrivit unui material publicat pe site-ul Universitatii Bucuresti, citat de Agerpres.

In opinia sa, prima problema „majora” a proiectelor de lege este procesul in sine de elaborare, care este „profund gresit”, „din birou, fara analize serioase”, cu si de catre un grup „monocolor” de autori, care „nu include specialisti in domeniul educatiei sau ai altor stiinte sociale”, fara consultarea principalilor actori din sistem, cei care ar trebui sa implementeze aceste legi, precum marile universitati.

„Problema principala pentru Universitatea din Bucuresti este ca proiectul de lege a invatamantului superior perpetueaza un monopol asupra deciziilor si resurselor deja stabilit de vreo doua decenii si mentinut cu foarte scurte perioade in care a fost usor slabit, dar niciodata eliminat. Este monopolul unui singur domeniu fundamental de studii, al unui singur oras de provenienta a decidentilor si aproape al unei singure universitati din care vin aproape toti cei care ocupa pozitii de varf in invatamantul superior romanesc. (…) De aceea, am cerut in discutiile cu ministerul utilizarea costului real pe student ca baza de calcul in finantare si justificarea publica a formulei de calcul si a fiecarui coeficient atat pentru finantarea de baza (pe student), cat si pentru finantarea suplimentara. Nu am primit un raspuns favorabil”, a explicat Marian Preda.

El si-a manifestat speranta ca proiectul de lege sa fie „imbunatatit”, precizand ca vor fi trimise cu „buna-credinta” propunerile la Ministerul Educatiei, dar si la Presedintie si Parlament.

„Sper ca proiectul sa fie discutat in Parlament si vom promova acolo propunerile noastre. Oricum va iesi legea, ea nu va fi vesnica. Daca va fi armonizata cu interesele actorilor principali din sistem, va avea viata mai lunga. Daca nu, vom cauta noi parteneri de dialog, mai deschisi la problemele si solutiile noastre. (…) Indiferent de situatie, noi vom face tot ce putem pentru a ne apara valorile si principiile in care credem, pentru a forma noi generatii de profesionisti si buni cetateni”, a transmis rectorul Universitatii Bucuresti.

Preda, care este presedinte in exercitiu al Consortiului Universitaria, a participat la intalnirile cu prim-ministrul Nicolae Ciuca si cu ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, privind prevederile proiectului de lege al invatamantului superior.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: