Universitatea Bucuresti: „PLAGIATUL lui Ponta a creat pagube de imagine uriase in strainatate”

news

Comisia de etica a Universitatii Bucuresti sustine ca pagubele de imagine pentru universitatea romaneasca produse in urma scandalului privind plagiatul premierului Victor Ponta sunt uriase, iar romanii care lucreaza in domeniul academic in strainatate au fost chestionati pe acest subiect.

Presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, Marian Popescu, a declarat ca aceasta comisie s-a confruntat cu un caz „de magnitudine uriasa” atunci cand a trebuit sa gestioneze cazul de plagiat al lui Victor Ponta, pentru ca era vorba de premierul in exercitiu al Romaniei.

„S-a creat o situatie extraordinara, pagubele de imagine pentru universitatea romaneasca produse de acel caz din 2012 sunt uriase. Nu exagerez cu nimic. Romanii care s-au realizat in materia academica in strainatate au fost chestionati din Israel pana in America, din Germania pana unde vreti, in legatura cu felul in care se dau si se iau doctoratele in Romania”, a spus Marian Popescu.

El a precizat ca membrii Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti au muncit degeaba si s-au expus gratuit atunci cand au stabilit, in 2012, ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, in conditiile in care prim-ministrul Victor Ponta este in continuare doctor, Ministerul Educatiei refuzand sa-i retraga titlul.

„Consiliul National de Etica a aruncat praf in ochii comunitatii academice. (…) Nu au facut nicio analiza si este absolut regretabil ca se intampla acest lucru si ca au facut asta si in cazul domnului Victor Ponta. Stim ca nu pot fi eradicate coruptia si coruperea, iar noi nu facem decat sa incercam sa restrangem pagubele”, a mai spus Marian Popescu.

Membrii Comisiei de Etica sustin ca demnitarii vor doctorate pentru ca ei de fapt”au nevoie de medalii pe care sa si le atarne pe piept”.

„Da foarte bine sa fii domnul sau doamna cu titlul de doctor, sa ai si cursuri si sa faci cercetari. Sunt colegi de-ai nostri care sunt impiedicati sa acceada in posturi avand cercetari remarcabile in domeniu”, a mai spus Marian Popescu, citat de Mediafax.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti va trimite Parlamentului o propunere de eliminare din prevederile legale a exceptarii demnitarilor de la examinarea malpraxisului academic de catre comisiile de etica universitare, membrii comisiei sustinand ca nu exista niciun argument legal pentru a sustine aceasta exceptare. In prezent, Consiliul National de Etica este abilitat prin lege sa se ocupe de situatia demnitarilor, a persoanelor cu functie de demnitate publica in cazul suspiciunii de plagiat privind teza de doctorat.

Membrii Comisiei de Etica propun eliminarea articolului 4^2 din Ordonanta 28/2011 pentru modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare. In opinia membrilor Comisiei, acest articol este total discriminatoriu si contradictoriu, explicand ca daca universitatea asigura si certifica parcursul doctoral, atunci demnitarii ar trebui sa poata fi judecati pentru tezele lor de doctorat de catre universitatile care i-au pregatit in cadrul scolilor doctorale.

In decembrie 2014, Universitatea Bucuresti a trimis Ministerului Educatiei o adresa prin care a solicitat dispunerea masurilor necesare in vederea retragerii titlului de doctor in drept acordat lui Victor Ponta in 2003, demersul institutiei de invatamant superior fiind urmarea unei notificari facute de premier.

Premierul Victor Ponta arata atunci, intr-un mesaj postat marti pe Facebook, ca a trimis o scrisoare catre rectorul UB in care il notifica asupra faptului ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in 2003. Ponta preciza ca acesta este un gest pe care trebuia sa il faca mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar ca nu a facut acest lucru deoarece s-a considerat de buna-credinta in argumentele sale la momentul aparitiei contestarii si nu a vrut sa amestece planul pur profesional cu cel politic. Ponta mai spunea ca, dupa ce va parasi viata politica, isi doreste sa initieze un nou demers doctoral, „respectand toate standardele si cerintele de la acel moment”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: