Categories: externe

Unul dintre cei mai inversunati critici ai Papei Francisc, cardinalul american Raymond Burke, a avut prima audienta privata cu suveranul pontif din ultimii sapte ani: „Ei bine, sunt inca in viata”

Cardinalul conservator american Raymond Burke, unul dintre cei mai inversunati critici ai Papei Francisc, a avut vineri prima audienta privata cu suveranul pontif din ultimii sapte ani, la o luna dupa ce papa a declarat ca ii va lua unele dintre privilegiile de la Vatican, potrivit Reuters.

Intrebat de Reuters, in fata resedintei sale din Roma daca intalnirea a decurs bine, Burke a raspuns: „Ei bine, sunt inca in viata”.

Cardinalul in varsta de 75 de ani a refuzat sa discute in continuare continutul a ceea ce a fost, potrivit documentelor Vaticanului, prima sa audienta privata cu Francisc din 10 noiembrie 2016.

Vaticanul a inscris intalnirea in programul oficial al papei, dar, ca de obicei, nu a spus ce s-a discutat.

Luna trecuta, Francis le-a spus oficialilor Vaticanului, la o intalnire regulata a sefilor de departamente, ca a decis sa-i ia lui Burke unele dintre privilegiile de la Vatican, inclusiv un apartament cu chirie subventionata, potrivit unei persoane care se afla in camera in acel moment.

Oficialul l-a citat pe papa spunand ca Burke „lucra impotriva Bisericii si impotriva papalitatii” si ca a semanat „dezbinare” in cadrul Bisericii.

Intrebat vineri, Burke a refuzat sa discute despre apartament.

Burke este un erou pentru traditionalistii din cadrul Bisericii, in special in SUA, unde a fost adesea invitat la institutiile de presa conservatoare catolice care au facut din critica la adresa Papei un pilon al operatiunilor lor.

El a fost critic fata de Francis inca din primii ani ai papalitatii sale. In 2014, la un an dupa ce a fost ales, Papa Francisc l-a inlaturat pe Burke din functia de sef al unui tribunal al Vaticanului si l-a mutat intr-un post in mare masura ceremonial, la cateva zile dupa ce Burke a spus ca Biserica sub Francisc este „ca o nava fara carma”.

In octombrie trecut, Burke s-a numarat printre cativa cardinali care au contestat deschis un sinod global de o luna si au cerut o clarificare privind oferirea de catre Biserica a oricarui fel de binecuvantare pentru cuplurile de acelasi sex, lucru caruia el i se opune.

Intr-un raspuns facut public in aceeasi luna, Francis a dat de inteles ca raspunsul a fost „da”. Vaticanul si-a oficializat si explicat politica privind binecuvantarile pentru cuplurile de acelasi sex intr-un document emis pe 18 decembrie.

Inainte ca sinodul sa inceapa in octombrie anul trecut, Burke a fost invitatul vedeta al unei intruniri a conservatorilor intr-un teatru de langa Vatican, unde a cerut o aparare impotriva „otravii confuziei, erorii si diviziunii” din Biserica.

Burke a fost, de asemenea, unul dintre cei patru cardinali care, in 2016, l-au contestat public pe papa in privinta problemelor doctrinare referitoare la familie.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

3 minute ago

Blue Origin, a lui Jaff Bezos, a trimis sase turisti in spatiu. 10 minute de zbor, dupa doi ani de pauza

Sase turisti "spatiali" au ajuns, pentru scurt timp, in spatiu la bordul rachetei New Shepard,…

38 de minute ago

Primar PSD din Gorj, dupa ce a lovit o femeie cu masina si a fugit: „Eu sunt bine”. Primarul este fan al Moscovei

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Paiusi, este cercetat de politisti dupa ce, duminica, a acrosat…

54 de minute ago

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

4 ore ago

Omul de incredere al lui Alexei Navalnii spune ca „nu va renunta niciodata” la lupta impotriva lui Putin

Leonid Volkov, cel care a fost atacat cu brutalitate in luna martie, spune ca impartaseste…

4 ore ago