Unul dintre protestatarii care au aparat-o pe jandarmerita a primit apoi o grenada exploziva in genunchi de la jandarmi

news

Unul dintre protestatarii care au aparat-o cu propriul corp pe femeia-jandarm agresata de manifestantii din Piata Victoriei, a povestit pe Facebook incidentul.

Mihail Bumbes adaugat la final ca a fost lovit cu o grenada cu gaz lacrimogen in picior:

„Multumesc jandarmului care si-a aruncat grenada exploziva fix in genunchiul meu stang, facandu-ma indisponibil pentru meciul de fotbal de duminica”.

Mesajul complet al lui Mihail Bumbes:

„In copilarie si adolescenta cand o dadeam parte-n parte exista un principiu peste care nu se putea trece, nu lovesti niciodata pe cel cazut la pamant daca acesta refuza lupta. Te descalificai in fata tuturor. Nu era o dovada de putere, ci de miselie.

Cand am ajuns la cei doi jandarmi prinsi intre protestatari erau deja cazuti la pamant, iar primul gest, instinctual, a fost sa fac scut uman pentru a-i proteja. Nu m-am gandit nicio clipa ca oamenii aceia fac parte dintr-o institutie pe care o vreau desfiintata pentru abuzurile asupra mea din trecut si pentru ceea ce reprezinta, un brat represiv al statului, scopul era salvarea lor. A urmat o ploaie de pumni si picioare incasate, eu si toti cei care reusiseram sa facem un baraj viu de la cei care veneau valuri, valuri sa loveasca, iar o fata din cordon s-a aruncat disperata peste cei doi pentru a-i proteja. Pentru cateva momente violenta incetase, fapt ce ne-a determinat pe cei din scut sa-i ridicam pe jandarmi pentru a-i scoate din mutime. A fost o greseala copilareasca pentru ca odata ridicati a inceput din potopul de lovituri, iar eu am pierdut filmul pentru cateva zeci de secunde in urma unor lovituri primite in cap. Am mai vazut doar cum cativa jandarmi au venit sa-si recupereze colegii.

Din fericire, jandarmerita si jandarmul n-au suferit rani care sa le puna viata in pericol, dar nu pot spune acelasi lucru despre cei pe care jandameria i-a prins la intersectia Mihalache cu Titulescu stand pe treptele si balustarda unei cladiri de birouri, desi si-au aratat clar intentia nonviolenta. I-au rupt cu bastoanele, doi dintre ei ramanand inconstienti la pamant. Si asta doar ce am vazut eu.

Am cateva intrebari cu privire la cum a actionat Jandarmeria:

Cine a autorizat gazarea protestatarilor inca de la orele 17-18, stiind ca in trecut harjonelile intre manifestanti si jandarmi erau tratate mult mai relaxat si fara urmari si de ce s-a tras cu tuburi de gaz la nivelul capului, in conditiile in care sunt obligati, prin conventii internationale, sa traga la un unghi de 45 grade? Cand am ajuns pe la orele 20.00 lumea era deja foarte furioasa pe jandarmi pentru cum actionasera pana atunci.

Cine a dat ordin de inarmare al jandarmilor cu arme de foc letale si cu ce scop au fost aduse?

Cine e comandatul de dispozitiv si care a fost scopul sau atunci cand a ordonat plutonului de jandarmi sa treaca fix prin mijlocului celor mai infierbantati manifestanti creand panica si incitare la violenta?

Cine e seful plutonului care si-a abandonat colegii in multime si a intarziat nepermis de mult salvarea lor, totul putandu-se incheia cu o tragedie?

Cine e responsabilul care a ordonat represiunea impotriva protestatarilor nonviolenti?

Cine e comandantul de jandamerie care i-a spus lui Malin Bot ca: „daca vom fi 50 de mii, jandarmii vor trece de partea poporului”? Acest anunt fiind facut de la statia de amplificare din Piata.

Sentimentul pe care l-am avut aseara a fost ca Jandarmeria a avut ca unic scop provocarea protestatarilor. Si i-a reusit!

Si manifestantii isi doreau actiune. Si-au avut!

Realitatea e ca nu am asteptari de la jandarmi in asemenea momente, stiu si-mi asum ca voi avea de suferit ca urmare a modului violent in care ei actioneaza in strada. Nu ma surprinde lipsa lor de umanitate atunci cand desfigureaza cam tot ce le iese in cale. Socat am fost doar de ploaia de lovituri aruncate de protestatari asupra celor doi jandarmi. Si parea ca nu se mai sfarseste. Si mai era si neputinta ca nu pot face mai mult ca sa-i salvez.

Una peste alta, comparand violenta de aseara (de ambele parti) cu ce am vazut si trait prin alte tari, dand la o parte propaganda de pe toate televiziunile cu privire la violente, suntem inca foarte cuminti ca societate. Si nici represiunea jandarmilor nu poate fi comparata cu ce se intampla prin alte locuri.

In final as spune ca fiecare baston dat de jadarmi si fiecare jet de gaz inhalat de cei peste 100 de mii de manifestanti e un vot in minus pentru actuala putere la alegerile din 2020. Asta daca nu decid sa Erdoganizeze Romania. De vazut daca au loc in puscarii pentru noi toti.

Ps. Va rog, nu mai intretineti propaganda televiziunilor cu nu stiu ce infiltrati si huligani la manifestatie, daca au fost sunt irelevanti. Am vazut furie pura din partea tururor celor prezenti fata de organele represive, iar revolta lor a fost autentica. E regretabil acel incident cu cei doi jandarmi, dar victimele reale ale statului suntem noi.

Pss. Multumesc jandarmului care si-a aruncat grenada exploziva fix in genunchiul meu stang facandu-ma indisponibil pentru meciul de fotbal de duminica”.

Comentarii: