Uriasa miza a alegerilor din Romania, explicata de un analist geopolitic din SUA: „Daca Romania cade, intregul cadran sud-estic al UE si NATO cade odata cu ea/ Acesta a fost intotdeauna obiectivul Rusiei”

Peter Zeihan, un cunoscut analist geopolitic american, autor al mai multor carti privind relatiile internationale, a explicat recent de ce alegerile din Romania au o miza atat de mare, starnind nu numai un interes urias din partea Moscovei, ci si a altor forte influente pe plan mondial.
„Daca Romania cade, atunci nu numai ca rusii nu ar avea nicio problema sa avanseze in Carpati, dar exista posibilitatea foarte reala ca acestia sa poata avansa pana la portile Vienei”, a explicat Zeihan.
Iata analiza lui Zeihan, facuta la scurt timp dupa primul tur al prezidentialelor.
„Romanii au un sistem in doua tururi, in care toata lumea participa la primul tur, iar apoi trebuie sa aiba un tur de al doilea tur. Data trecuta, candidatul era un tip pe nume Georgescu, care era un necunoscut. Fusese ministru de rang inferior in anii 1990 si cam atat. Apoi a disparut de pe scena politica, abia daca a avut un loc de munca adevarat. Apoi, dintr-o data, wow, a revenit pe scena politica si a iesit pe primul loc in alegerile prezidentiale. Rusii au creat practic 20 de milioane de conturi false intr-o tara care nu are 20 de milioane de conturi pe retelele sociale si au facut campanie pentru el in toata tara.
De data asta, tipul se numeste Simion si s-a intamplat ceva similar. Simion este si mai necunoscut. El nu a fost niciodata in guvern, nu a avut niciodata o slujba adevarata. Era un protestatar profesionist. Imaginati-va-o pe AOC in Statele Unite daca nu ar fi avut slujba aceea de barman si ar fi intrat direct in cursa prezidentiala si ar fi obtinut rezultate bune. Cam asta este tipul asta. Oricum, el a dat in judecata guvernul acum cativa ani pentru ca l-a acuzat ca este agent rus. Si in proces, au dovedit ca era agent rus.
Dar de ce naiba sunt rusii atat de concentrati pe Romania? Pai, e o chestiune geografica. Exista doua zone geografice care definesc aceasta parte a lumii.
Prima este stepa eurasiatica. Este o zona vasta deschisa, de aproximativ aceeasi dimensiune ca Statele Unite ale Americii. Este plata, deschisa si arida si nu poti desfasura prea multe activitati economice acolo. Aceasta este, in esenta, Belarus, Rusia sau Rusia de Vest si Ucraina. Si astfel, rusii, provenind din stepa eurasiatica, singura modalitate prin care au gasit ca pot fi in siguranta este sa cucereasca totul si, in cele din urma, sa ajunga in zone unde nu poti pur si simplu sa traversezi marea campie si sa-i lovesti in fata. Sa ajungi intr-un loc unde exista o bariera geografica.
Si aceasta bariera este a doua dintre aceste elemente geografice. Este vorba de Muntii Carpati, care incep in nord-vest, aproximativ portile Vienei, apoi se intind de-a lungul frontierei slovaco-poloneze, spre sud prin partea estica a Ungariei si partea vestica a Moldovei si Ucrainei si ajungand in cele din urma in Romania.
Romania este punctul de ancorare sudic al acestor doua mari elemente ale spatiului. Asadar, ceea ce rusii au urmarit, ceea ce rusii au urmarit intotdeauna este ca, odata ce cuceresc stepa, sa se ancoreze in golul dintre Muntii Carpati si Marea Neagra, unde se termina stepa eurasiatica.
Astfel, daca si cand rusii vor reusi sa cucereasca Ucraina, isi vor indrepta privirile mai spre vest si vor urmari linia de tari care formeaza practic intreaga periferie a stepei eurasiatice. Ajungand astfel in Finlanda si in statele baltice, chiar langa Marea Baltica, trecand prin Polonia pana la Vistula, raul care separa stepa eurasiatica de campia nord-europeana, si apoi ajungand in Romania si Moldova pentru a bloca accesul din sud-vest. Acesta a fost intotdeauna obiectivul. Si folosesc pe politicieni ca mijloc de a inmuia opozitia la acest plan, din care Romania face parte.
Romania este de fapt statul din regiune unde au avut cel mai putin succes, daca va vine sa credeti. Deci, Ungaria este condusa de un neo-autoritar pe nume ViKtor Orban, care a fost in mod categoric pro-rus in ultimii ani, pana la punctul in care isi foloseste pozitia pentru a sabota operatiunile NATO si UE din interior.
Alaturi, il avem pe Robert Fico in Slovacia, care incearca sa devina Orban al Slovaciei, dar traditiile democratice din Slovacia sunt mult mai puternice decat in Ungaria. Si pana acum este o lupta foarte stransa.
Avem Bulgaria, unde aproximativ un sfert din parlament este atat de strans legat de Rusia, incat nici macar nu trebuie sa fie dirijati. Ei fac ceea ce vor rusii inainte ca rusii sa spuna ceva.
Apoi, avem Serbia care este intr-o oarecare dezordine, dar este slava si a fost pro-rusa in cea mai mare parte a ultimilor 200 de ani.
Tot ce a mai ramas este Romania. Si daca Romania cade, atunci nu numai ca rusii nu ar avea nicio problema sa avanseze in Carpati, dar exista posibilitatea foarte reala ca acestia sa poata avansa pana la portile Vienei.
Si asta ar atrage, evident, atentia multor parti. Deci, este vorba despre alegeri si despre un loc despre care probabil majoritatea dintre voi nu ati auzit niciodata, dar care are o importanta enorma, pentru ca, daca Romania cade, intregul cadran sud-estic al UE si NATO cade odata cu ea, separand Turcia si Grecia, iar noi ne-am afla intr-o situatie fundamental diferita”, a explicat Peter Zeihan.