Uriasul pendul de 660 de tone din blocul turn Taipei 101, una dintre cele mai inalte cladiri din lume. Cum se misca in timpul cutremurelor – Video

life

Taipei 101 este un zgarie-nori emblematic din Taipei, Taiwan. Avand o inaltime de 509 metri, a fost cea mai inalta cladire din lume intre 2004 si 2010. In aceasta cladire uriasa se afla si un pendul masiv, situat la etajul 87. Iata mai jos care este rolul acestui pendul, un obiect mai putin intalnit in blocurile turn.

Pendulul, cunoscut sub numele de „Damper Baby”, este conceput pentru a contracara efectele vanturilor puternice asupra cladirii. Acesta este format dintr-o bila metalica de 660 de tone, suspendata de un amortizor de masa acordat, care actioneaza ca un contrabalans pentru miscarile cladirii.

Pendulul a fost proiectat de C.Y. Lee, arhitectul cladirii Taipei 101. El s-a inspirat din arhitectura chineza antica, unde obiectele grele erau folosite ca contragreutati pentru a impiedica prabusirea cladirilor. Lee a incorporat, de asemenea, principiile pendulului Foucault, care este un tip de pendul care se balanseaza intr-un plan fix datorita rotatiei Pamantului.

Pendulul din interiorul Taipei 101 este cel mai mare si mai greu pendul de acest tip din lume. Acesta masoara 5,5 metri in diametru, cantareste 660 de tone si este suspendat de un cablu de otel cu o lungime de 28 de metri. Bila este acoperita cu un strat special de poliuretan pentru a reduce rezistenta la vant si zgomotul.

A fost realizat prin sudarea a 41 de straturi de placi de otel, fiecare cu o grosime de 12,5 centimetri. Costul a fost de 4 milioane de dolari americani.

Pendulul este vizibil pentru public printr-o fereastra de sticla de la etajul 87. In timpul vanturilor puternice, pendulul se poate balansa pana la 1,5 metri in ambele directii, contracarand miscarile cladirii si mentinand-o stabila. Pendulul poate reduce pana la 40% din miscarile turnului.

Dimensiunile si greutatea pendulului au facut dificila mutarea acestuia in timpul ridicarii cladirii, macaralele au fost pur si simplu imposibil de ridicat pana intre etajele 87 si 92, unde urma sa fie instalat. Muncitorii au fost nevoiti sa trimita pendulul sus in bucati mai mici, apoi sa sudeze totul la fata locului.

In iulie 2013, cand taifunul Soulik a ajuns pe uscat, viteza vantului in zona Taipei a atins forta 14 pe scara Beaufort. La ora 4:10 dimineata, amortizorul de vant din Taipei 101 a inregistrat o oscilatie de 70 de centimetri in ambele directii, cea mai mare de cand a fost finalizata cladirea.

Pe 18 aprilie 2019, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter a lovit Taipei. La ora 1:01 dupa-amiaza, amortizorul de vant din Taipei 101 s-a balansat cu 20 de centimetri in ambele directii, o oscilatie record cauzata de un cutremur.

Acest mecanism ingenios de protectie a impiedicat ca oamenii din interiorul zgarie-norilor sa fie raniti sau sa aiba parte de disconfort.

Iata si cum a actionat pendulul pe 18 septembrie 2022, in timpul unui cutremur de 6,8 grade.

Pendulul din interiorul Taipei 101 este o realizare unica si impresionanta de inginerie, fiind o dovada a ingeniozitatii si inovatiei arhitectilor si inginerilor care au proiectat si construit Taipei 101.

Foto: Armand du Plessis

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: